Ανάπτυξη 6,7% φέτος και 4,8% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη 6,7% φέτος και 4,8% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ
epa08005447 The logo of the OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) is seen during the launch of a new report by the OECD in Berlin, Germany, 18 November 2019. The report 'Negotiating Our Way Up: Collective bargaining in a changing world of work', analyses how collective bargaining and workers' voice can contribute to promote better labour market outcomes. EPA/FELIPE TRUEBA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βασικός κίνδυνος παραμένει η πανδημία και η μετάλλαξη Όμικρον, ειδικά για τα τουριστικά έσοδα.

Ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022, προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,9%.

Η ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπεται καθώς η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύουν τα εισοδήματα και τις επενδύσεις, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχίσει – σε περιορισμένη έκταση – και το 2022 να στηρίζει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με περαιτέρω ώθηση να δίνεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την αρχή του νέου έτους. Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και του παγκόσμιου τουρισμού.

Οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιταχυνθούν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,3% και 4,4%, αντίστοιχα, από 14% και 2,1% εφέτος. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν 14,2% εφέτος και 13% το επόμενο έτος.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί εφέτος στο 14,6% από 16,3% πέρυσι, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά και το 2022 στο 12,9%.

Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να περιορισθούν λόγω της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 3,1% σε μέσα επίπεδα έναντι 0,4% φέτος και ο δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.

«Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης εν όψει των συνεχιζόμενων μετωπικών ανέμων και της αβεβαιότητας. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συνέβαλε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, όπως των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ για τομείς, όπως η διασκέδαση, θα ενίσχυαν τον αντίκτυπό τους».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 9,6% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022, ενώ για το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι κορυφώθηκε πέρυσι στο 206,3% του ΑΕΠ και ότι θα μειωθεί φέτος στο 192% και περαιτέρω στο 180,6% το 2022 και στο 174,6% το 2023.

Ο ΟΟΣΑ συνιστά την εστίαση σε ενεργητικά προγράμματα στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση, την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, όπως την περαιτέρω πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ευρωστίας των τραπεζών. «Η εφαρμογή ενός περιεκτικού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή -που επηρεάζει ήδη την Ελλάδα – και τον μετριασμό της θα είναι επιτακτική για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», σημειώνει.

Επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outllok).

«Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συνεχισθεί, αλλά με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να επιβραδύνεται συν τω χρόνω, από 5,6% το 2021 στο 4,5% το 2022 και στο 3,2% το 2023», αναφέρει η έκθεση.

Για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,2% εφέτος στο 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023, ενώ για τις ΗΠΑ θα αποκλιμακωθεί από 5,6% εφέτος στο 3,7% και 2,4%, αντίστοιχα. Σημαντική θα είναι η επιβράδυνση και της κινεζικής οικονομίας, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της να υποχωρεί από 8,1% εφέτος στο 5,1% το 2022 και το 2023.

Η ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει άνιση, σημειώνει ο Οργανισμός, «με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες να προβλέπεται ότι θα επανέλθουν στην προ της πανδημίας πορεία ανάπτυξής τους το 2023, αλλά με υψηλότερο χρέος και με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει υποτονικός».

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία σε πολλές χώρες, αν και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει η έκθεση. «Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή προβλέπεται να κορυφωθούν στο τέλος του 2021 και στη συνέχεια να μειωθούν σε επίπεδα που θα είναι συνεπή με τις υφιστάμενες πιέσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους εργασίας και τη μείωση της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας σε όλο τον κόσμο. Στις οικονομίες του ΟΟΣΑ ως σύνολο, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί περί το 3,5% στο τέλος του 2022 από περίπου 5% στο τέλος του 2021 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2023.

Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στη διετία 2022-23, αν και σε διαφορετικό βαθμό από χώρα σε χώρα, με το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ΟΟΣΑ να υποχωρεί σε λίγο πάνω από 5%, δηλαδή σε ποσοστό χαμηλότερο από την προ κορονοϊού περίοδο.

Απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη η παραλλαγή Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον «μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που αυτό το νέο εν δυνάμει πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο στέλεχος του κορονοϊου εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή, το στέλεχος Όμικρον, προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα σ’ αυτή που ήδη υπάρχει, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Λόρενς Μπουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.