«Ανάσα» ανάκαμψης για το ευρώ

«Ανάσα» ανάκαμψης για το ευρώ

Οι θετικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και τα στοιχεία για ανάκαμψη του πληθωρισμού βοήθησαν στην ανατίμηση.

Ύστερα από έξι διαδοχικές εβδομάδες υποτίμησης, το ευρώ ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την τρέχουσα εβδομάδα με ελαφρά ανάκαμψη. Οι θετικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και τα στοιχεία για ανάκαμψη του πληθωρισμού βοήθησαν στην ανατίμηση.

Ωστόσο τα στοιχεία για τη μεταποίηση, που επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωζώνη κατεβάζει ταχύτητα και επομένως ενισχύουν το σενάριο, που θέλει την ΕΚΤ να προχωρά με αργά βήματα, περιορίζουν τα κέρδη για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται 0,14% έναντι του αμερικανικού, στο 1,1704 δολάρια ανά ευρώ. Την Τρίτη η ισοτιμία είχε κατρακυλήσει κοντά στο 1,15 δολάρια ανά ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση το ευρώ είναι ενισχυμένο 0,5% έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος συνολικά έναντι των έξι μεγάλων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος, παραμένει εν πολλοίς σταθερός στις 93,92 μονάδες, κοντά σε υψηλά 6,5 μηνών.

Ισχυρές πιέσεις έναντι του δολαρίου δέχονται και τα νομίσματα των αναδυόμενων. Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα εκ νέου, ενώ και το μεξικανικό πέσο διολισθαίνει σε ναδίρ 15 μηνών.