«Προβληματικά» κέρδη για Apple και Microsoft

«Προβληματικά» κέρδη για Apple και Microsoft

Οι δύο «μεγάλοι» των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών δεν είχαν τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Κέρδη με αστερίσκους σημείωσαν το τελευταίο τρίμηνο κτήσης οι αμερικανικοί τεχνολογικοί «κολοσσοί» Apple και Microsoft.

Η Apple κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της κατά 12,3%, στα 7,75 δισ. δολάρια (1,28 δολάρια ανά μετοχή), καθώς και τα έσοδά της κατά 6%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 7,49 δισ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή.

Όμως, η εταιρεία απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς όσον αφορά τις πωλήσεις των iPhones. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε 35,2 εκατ. iPhones το τρίμηνο, αυξημένα κατά 12,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τους αναλυτές όμως να αναμένουν οι πωλήσεις να φτάσουν τις 35,9 εκατ. συσκευές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα και διευκρίνισε ότι η ζήτηση στα iPhones ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, με τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο 55%.

Οι πωλήσεις συσκευών iPad υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στις 13,28 εκατ. μονάδες από 14,6 εκατ. μονάδες ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 14,4 εκατ. μονάδες. Οι πωλήσεις υπολογιστών Mac ενισχύθηκαν 17,6% στα 4,4 εκατ. από 3,8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πτώση κερδών της Microsoft
Η εξαγορά της Nokia Corp είναι ο βασικός λόγος που η Microsoft είδε τα κέρδη της να μειώνονται το ίδιο τρίμηνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,61 δισ. δολ. (55 cents ανά μετοχή) για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, από 4,97 δισ. δολ. ή 59 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, απογοητεύοντας τους αναλυτές. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 18% και ανήλθαν σε 23,38 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της Microsoft στα 60 cents ανά μετοχή με έσοδα ύψους 23 δισ. δολ.

Η Microsoft ανακοίνωσε έσοδα 1,99 δισ. δολ. από πωλήσεις κινητών τηλεφώνων μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Nokia, ενώ οι λειτουργικές ζημιές από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες ανήλθαν σε 692 εκατ. δολ.

Διαβάστε ακόμη:

Η Microsoft ετοιμάζει το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων όλων των εποχών

Οθόνες δύο μεγεθών για το νέο iPhone

Google και Microsoft «στριμώχνουν» τους κλέφτες smartphones