Αναστασιάδης-Ακιντζί έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Αναστασιάδης-Ακιντζί έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν (Κ) , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Δ) και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Α) στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016. Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν έφθασε στις 9.15 το πρωί στο ξενοδοχείο Le Mirador Resort and Spa στο Μοντ Πελεράν, όπου αρχίζουν σήμερα οι εντατικοποιημένες συνομιλίες για το εδαφικό και όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα που είναι αλληλένδετα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για την επίλυση του Κυπριακού. Τον υποδέχθηκαν ο Ειδικός Σύμβουλός του για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και η Ειδική Αντιπρόσωπός του στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Οι ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη. Στόχος της προωθούμενης συνάντησης υπό τον ΟΗΕ η διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Οι δύο ηγέτες στην Κύπρο αναμένεται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, εκ μέρους των ηγετών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην οικία Σπέχαρ, γύρω στις 13:00.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το μέτρο που αφορά την τηλεφωνική διασύνδεση που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και με στόχο να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ με τη στήριξη των ΗΕ.

Αναστασιάδης: Έχουμε κοινή βάση για να διεξαχθούν συνομιλίες, αν και παραμένουν οι διαφωνίες

«Έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες, παραμένουν, οφείλω να ομολογήσω, οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, όμως υπάρχει και η συμφωνία ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί διεξήχθη σε ιδιαίτερα «δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα όσον αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

«Αυτό που έχουμε συμπερασματικά καταλήξει όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού είναι πως δημιουργούνται οι προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την[Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ] κ. [Τζέιν Χολ] Λουτ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν σε σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, του υποφαινόμενου και του κ. Ακιντζί, έτσι ώστε να δούμε πώς παραπέρα προχωρούμε προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό» είπε ο κ. Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση γιατί η πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα είναι ένα εκ των αντικειμένων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήγειρε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες αμφισβητούνται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οι οποίες προνοούν ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι συμβατή με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θαλάσσης του 1982 και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκία.

Για την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τη δημιουργία μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχω τεκμηριωμένα επιχειρηματολογήσει γιατί κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι οποιαδήποτε επιτροπή». Μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται εν γένει για την αποκλειστική οικονομική τους ζώνη, συμπλήρωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν παρέμεινε στην απόρριψη ή άρνηση αποδοχής της πρότασης του κ. Ακιντζί, αλλά προχώρησε σε αντιπροτάσεις, που δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας, όσον αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «θα είμαι έτοιμος να ενημερώνω τον κ. Ακιντζί για τις όποιες εξελίξεις στις ενεργειακές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Ακιντζί υπέβαλε μια πρόταση στην οποία εμμένει. Όμως με τις αντιπροτάσεις που έχω υποβάλει φαίνεται να είναι δεκτικός να τις μελετήσει».