Αναταράξεις… ασφάλειας στην πώληση του Waldorf Astoria

Αναταράξεις… ασφάλειας στην πώληση του Waldorf Astoria

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ φοβούνται «δάκτυλο» κινεζικής κατασκοπίας πίσω από τη συμφωνία εξαγοράς του εμβληματικού ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης.

Όταν άνοιξε πρώτη φορά τις πύλες του, το 1931, ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Στην αίθουσα δεξιώσεων έγιναν έκτοτε πολλοί γάμοι και αρραβώνες «της χρονιάς». Στα δωμάτιά του έζησαν διασημότητες, όπως η Μέρλιν Μονρόε.

Από την εποχή του Χέρμπερτ Χούβερ και μετά έχει φιλοξενήσει όλους τους Αμερικανούς προέδρους. Εδώ και μισό αιώνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ νοικιάζει μόνιμα στον 42ο όροφο μία σουίτα ως κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Και κάθε Σεπτέμβριο, τουλάχιστον δύο όροφοί του καταλαμβάνονται από την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής διπλωματίας, που συρρέει από την Ουάσινγκτον στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικό κι επόμενο ήταν λοιπόν η είδηση της συμφωνίας αγοραπωλησίας του εμβληματικού 5αστερου ξενοδοχείου Waldorf Astoria ΝΥ από την Hilton Worldwide Holdings στον κινεζικό ασφαλιστικό όμιλο Anbang Insurance Group έναντι 1,95 δισ. δολαρίων να πέσει σαν βόμβα όχι μόνον στην αγορά, όσο κυρίως στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Από χθες, μάλιστα, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν ενδελεχώς τη συμφωνία, από όλες τις πλευρές. Αν κι αυτή προβλέπει ότι τη λειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου θα διατηρήσει ο όμιλος Hilton τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, δεν τους αρέσει ούτε η προοπτική το Waldorf Astoria να περάσει σε κινεζικά χέρια, ούτε τα σχέδια ριζικής ανακαίνισης ολόκληρου του κτιρίου.

Πίσω από όλα αυτά, η Ουάσιγκτον τώρα βλέπει τεράστια κενά ασφαλείας και πιθανές θεωρίες κατασκοπευτικής συνομωσίας, σε χώρους όπου διαμένει ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ και συχνά-πυκνά φιλοξενείται ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι αφήνουν μάλιστα ανοιχτό πια το ενδεχόμενο αναθεώρησης ακόμη και της συνεργασίας με το Waldorf. Το τρέχον συμβόλαιο, 10ετούς διάρκειας, λήγει εντός του 2015.

Για το εμβληματικό ξενοδοχείο, τους νυν και νέους ιδιοκτήτες του η προοπτική αυτή σίγουρα δεν είναι η επιθυμητή, τόσο από επικοινωνιακής πλευράς, όσο και από πλευράς εσόδων, που ακόμη και για το Waldorf Astoria συρρικνώνονται, λόγω της κρίσης, του τεράστιου λειτουργικού κόστους και του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Προς το παρόν, η επενδυτική εταιρία Blackstone Group -ιδιοκτήτρια από τον περασμένο Δεκέμβριο της Hilton Worldwide Holdings- και η κινεζική Anbang δηλώνουν έτοιμες να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Εκτός απροόπτου, αυτό έχει ανακοινωθεί πως θα συμβεί στις 31 Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις 31 του επόμενου Μαρτίου, με το γνωστό (υπερ)τίμημα των περίπου 2 δισ. Δολαρίων.