Ανατιμήσεις: Το νέο κύμα και το μπαράζ επαφών για τα μέτρα στήριξης

Ανατιμήσεις: Το νέο κύμα και το μπαράζ επαφών για τα μέτρα στήριξης
(dpa) - A hand holds banknotes on a heater in a flat in Straubing, Germany, 16 November 2005. Photo: Armin Weigel (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Εκρηκτικό μίγμα για το λιανεμπόριο οι αυξήσεις πρώτων υλών και ενέργειας σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα - «Αγριεύει» ο πληθωρισμός - Ανακοινώσεις Ελλ.Στατ. στις 13 Ιανουαρίου.

Με ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων να βρίσκεται προ των πυλών εν μέσω πανδημίας πυκνώνουν οι επαφές στελεχών της κυβέρνησης με επιχειρηματικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες ανάσχεσης της τάσης που χτυπάει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε μια περίοδο που αυξάνονται τα κόστη για δαπάνες ενέργειας, πρώτες ύλες αλλά και υγειονομικούς ελέγχους, με μοριακά και rapid test, καταναλωτές και επιχειρήσεις δυσφορούν. Οι μεν περιορίζουν τις δαπάνες στις απαραίτητες και οι δε μετακυλίουν κόστος στα τελικά προϊόντα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που λαμβάνουν τα supermarket από τους προμηθευτές τους οι αυξήσεις κλιμακώνονται σε σειρά βασικών αγαθών, από μονοψήφια ποσοστά μέχρι 20%. Σημειώνεται ότι μεθαύριο Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Ελλ.Στατ. για τον δείκτη τιμών καταναλωτή με τις ενδείξεις να τοποθετούν την αύξηση πάνω από 5%. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο με βάση τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 4,8%, ενώ στοιχεία της Eurostat τοποθετούν τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 4,4% από 4% τον Νοέμβριο και 5% στην Ευρωζώνη.

Χθες άνοιξε κύκλος επαφών στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κύκλου ανατιμήσεων. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελείου του υπουργείου Ανάπτυξης με στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) και αναμένεται συνάντηση και με μεγάλους προμηθευτές. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και τα στελέχη του υπουργείου ενημερώθηκαν για τις αυξήσεις σε βασικά είδη, ειδικά τροφίμων και συζήτησαν με τους επιχειρηματίες του οργανωμένου λιανεμπορίου δυνητικές λύσεις στο πρόβλημα ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. Εξάλλου, εν μέσω κρίσης ο ανταγωνισμός στην αγορά αυξάνεται και χωρίς τη λήψη μέτρων πολλές αλυσίδες θα βρεθούν σε δυσμενή θέση αφού εξαντλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι δυνατότητές τους για απορρόφηση του επιπλέον κόστους, ειδικά στις δαπάνες για ενέργεια και μεταφορικά που εκτόξευσε το λειτουργικό τους κόστος. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρηματίες ζητούν διατήρηση της κρατικής επιδότησης του ενεργειακού κόστους μέχρι αυτό να ορθολογικοποιηθεί.

Τα σχέδια για το πλαίσιο στήριξης 

Εντός των ημερών αναμένεται να επαναληφθεί η συνάντηση με τους αντιπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου, ενώ θα πυκνώσουν οι επαφές στελεχών της κυβέρνησης με άλλους επιχειρηματικούς φορείς, εκπροσώπους της βιομηχανίας και μεγάλους προμηθευτές του λιανεμπορίου. Με βάση αυτή την ενημέρωση και την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων για τις επιδόσεις των επιχειρήσεων την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τιμών, θα ληφθούν αποφάσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να επεξεργάζεται σχετικά σενάρια στοχεύοντας σε συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας και των επιπτώσεων της πανδημίας, μεταξύ των οποίων η εστίαση και ο πολιτισμός-ψυχαγωγία. Τελεί δε εν αναμονή των ανακοινώσεων της Ελλ.Στατ. την Πέμπτη αλλά και των στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας που θα καθορίσουν τη διάρκεια του πλαισίου των περιορισμών που είναι σε ισχύ. Στο επίκεντρο είναι η επέκταση του μέτρου για την αναστολή συμβάσεων εργασίας, χρηματοδοτήσεις ανάλογα με την πτώση τζίρου, «πάγωμα» υποχρεώσεων κ.ο.κ..