Ανατριχιαστική εκτίμηση: «Πραγματική πιθανότητα ένας πόλεμος ΗΠΑ – Β. Κορέας»

Ανατριχιαστική εκτίμηση: «Πραγματική πιθανότητα ένας πόλεμος ΗΠΑ – Β. Κορέας»

Σενάρια, τα οποία ελπίζουμε να μη γίνουν ποτέ πραγματικότητα.

Ένα μεγάλο βρετανικό think tank, το RUSI, το οποίο ασχολείται με στρατιωτικά θέματα, σε ανάλυση του αναφέρει ότι η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας είναι πραγματική.

Μάλιστα τονίζει ότι οι συνομιλίες είναι ίσως αργά να ρίξουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Το Royal United Services Institute ανέφερε επίσης σε έκθεσή του την Πέμπτη ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει με δύο τρόπους.

Είτε η Β. Κορεά θα χτυπήσει πρώτη γιατί πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κάποια έκπληξη, είτε η Ουάσιγκτον θα απαντούσε σε πιθανή εκτόξευση πυραύλου εναντίον αμερικανικού εδάφος όπως η Γουάμ ή η Καλιφόρνια.

«Αν ξεκινούσε αυτός ο πόλεμος δεν θα ήταν σύντομος» αναφέρει ο αναλυτής Malcolm Chalmers.  Οι ΗΠΑ πιθανόν να πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις από αέρα με αεροσκάφη αλλά και στο διαδίκτυο (cyber attacks) με στόχο να καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Β. Κορέας.

Σε αυτή την περίπτωση της επίθεσης – «έκπληξη», μόνο ένα κλειστό γκρουπ συμμάχων θα έχει ενημερωθεί, όπως η Βρετανία, και μάλιστα μόλις λίγες ώρες πριν.

Οι χώρες γείτονες της Β. Κορέας, όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορεά, μπορεί επίσης να έχουν περιορισμένη ενημέρωση από τις ΗΠΑ αναφέρει το think tank. Ενώ Κίνα και Ρωσία μάλλον θα μάθουν την επίθεση όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει.

Σαν απάντηση η Πιονγιάνγκ θα χτυπήσει τη Ν. Κορέα, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ από το 1950, με χημικά, συμβατικά ακόμα και πυρηνικά όπλα. Μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε τις σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ – Ν. Κορέα) και θα οδηγούσε σε παράλυση τη παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το RUSI.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν σε μια εβδομάδα, ακόμα και αν δε χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Και αν χρησιμοποιηθούν τότε περίπου 150.000 Αμερικανοί και 8.000 Ν. Κορεάτες μπορεί να είναι τα πρώτα θύματα σύμφωνα με το think tank.

Σενάρια, τα οποία ελπίζουμε να μη γίνουν ποτέ πραγματικότητα.