Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Moody’s

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Moody’s

Βελτιώθηκε κατά δύο μονάδες η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή κατά δύο μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ανεβάζοντάς την στη βαθμίδα Caa3 από C που ήταν από τον Μάιο του 2012, και σημειώνοντας ότι διαβλέπει σταθερές προοπτικές στην οικονομία της.

Ο Moody’s αναφέρει στην ανακοίνωσή του ως «βασικό κίνητρο» για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «τις προόδους που έχει επιτύχει η (ελληνική) κυβέρνηση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από την τρόικα» (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

«Ο προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας με τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Μετά τις 9 Δεκεμβρίου η επιστροφή της τρόικας»

«Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα παραμείνει επικεντρωμένος στα έσοδα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι από περαιτέρω περικοπές δαπανών», συνεχίζει.

«Ο Moody’s πιστεύει ότι η (ελληνική) κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο δεύτερος λόγος για την αναβάθμιση από τον Moody’s είναι «οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης». Ο οίκος εκτιμά ότι «ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των προοπτικών μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2014, όμως το 2015 θα σημειώσει ανάπτυξη 1%, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο