Αναζήτηση δίχως τέλος στον Ινδικό Ωκεανό για το «εξαφανισμένο» Boeing

Αναζήτηση δίχως τέλος στον Ινδικό Ωκεανό για το «εξαφανισμένο» Boeing

Πρόβλημα εμφάνισε κι άλλο αεροσκάφος της Malaysia Airlines - Στον νότιο Ινδικό επικεντρώνονται οι έρευνες, όπου κινεζικό αεροπλάνο εντόπισε «αντικείμενα».

Συνεχίζονται για 16η ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing 777 της Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, ενώ σήμερα το πρωί αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Σεούλ προσγειώθηκε εκτάκτως στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ λόγω προβλημάτων στο ηλεκτρικό του σύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η πτήση ΜΗ066 άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε «στο Χονγκ Κονγκ λόγω βλάβης μιας γεννήτριας του αεροσκάφους που παρείχε ηλεκτρικό ρεύμα στο Airbus A330-300». Ωστόσο, «βοηθητική μονάδα συνέχισε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα». Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ «χωρίς πρόβλημα» και οι 271 επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν σε άλλα αεροσκάφη.

Οι έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος με τους 235 επιβαίνοντες της πτήσης ΜΗ370 επικεντρώνονται σήμερα στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού όπου ένα κινεζικό αεροπλάνο που συμμετέχει στις έρευνες «εντόπισε αντικείμενα». Το πλήρωμα του κινεζικού αεροσκάφους μεταβίβασε τα νέα δεδομένα στις αυστραλιανές αρχές, καθώς και στο κινεζικό παγοθραυστικό «Xuelong», που επίσης βρίσκεται στην περιοχή.

Κινέζικα και ιαπωνικά αεροσκάφη προστέθηκαν σήμερα στη διεθνή επιχείρηση αναζήτησης στον Ινδικό Ωκεανό. Σε μια συγκεκριμένη περιοχή στη θάλασσα μεταξύ της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής φέρεται πως έχουν εντοπιστεί από δορυφόρους μεγάλα αντικείμενα, ωστόσο οι ομάδες αναζήτησης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τα ανακτήσουν.

Ένα θαλάσσιο κομμάτι 2.500 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ είναι το σημείο που πιθανόν θα είχε συντριβεί το αεροπλάνο εάν συνέχιζε να πετά έως ότου εξαντληθούν τα καύσιμά του.

Βάσει εικόνων που έχουν σταλεί από κινεζικούς και πρόσφατα γαλλικούς δορυφόρους, η περιοχή αναζήτησης έχει περιοριστεί σε 59.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης.

Το Σαββατοκύριακο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ έκανε λόγο για «αξιόπιστα στοιχεία» και είπε ότι υπάρχουν «νέες ελπίδες… πως πιθανόν βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο προκειμένου να ανακαλύψουμε τι συνέβη». Ωστόσο, οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γουόρεν Τρας, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τον γαλλικό δορυφόρο δείχνουν πως η θέση των αντικειμένων βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτή που είχε υπολογιστεί βάσει προηγούμενων στοιχείων. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον γαλλικό δορυφόρο, η περιοχή αναζήτησης φέρεται πως είναι 850 χιλιόμετρα βόρεια από αυτή που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες.

Διαβάστε περισσότερα:

Τα πιο μυστηριώδη αεροπορικά δυστυχήματα όλων των εποχών

Πώς η χαμένη πτήση της Μαλαισίας κατέληξε στο… eBay

Βίντεο: Λίγο πριν τη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines

Δείτε: Καρέ-καρέ το «θρίλερ» με το Μπόινγκ