«Αναζητώντας» το επόμενο ChatGPT: Η Microsoft «φόρτωσε» 275 εκατ. δολάρια για επενδύσεις σε startup

«Αναζητώντας» το επόμενο ChatGPT: Η Microsoft «φόρτωσε» 275 εκατ. δολάρια για επενδύσεις σε startup
Microsoft logo displayed on a phone screen and Microsoft logo on website displayed on a laptop screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on December 28, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα τελευταία χρόνια, επενδύει 150 έως 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Της Rachyl Jones

Το τμήμα επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) της Microsoft με την ονομασία Μ12, έχει «εφόδια» 275 εκατ. δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος προκειμένου να αναζητήσει επενδύσεις σε κερδοφόρους τομείς, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος στο Fortune.com.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Microsoft «φουλάρει» κάθε χρόνο το M12με κεφάλαια από τον ισολογισμό της. Το ποσό που δίνει έχει παραμείνει σχετικά σταθερό τα τελευταία χρόνια, δήλωσαν οι πηγές.

Το Μ12 συνήθως δεν ξοδεύει όλο το ποσό που του αναλογεί. Τα τελευταία χρόνια, επενδύει 150 έως 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία λόγω της εμπιστευτικής φύσης του θέματος.

Επί του παρόντος, το M12 έχει 110 ενεργές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιό του, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης Typeface.ai.

Την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft ενσωμάτωσε την τεχνολογία της startup -η οποία βοηθά τις εταιρείες να δημιουργούν κοινωνικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας generative τεχνητή νοημοσύνη– με την πλατφόρμα της για τις γνώσεις των καταναλωτών.

Η Microsoft έχει επίσης επενδύσει στην startup Split.io και έκανε διαθέσιμη την πλατφόρμα παράδοσης της στους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Azure.

Η Microsoft ίδρυσε το ταμείο VC της το 2016 με την ονομασία Microsoft Ventures. Εκείνη την εποχή, το ταμείο επένδυε λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με μια πηγή.

Πέρυσι, το M12 υπέστη μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής υπό την Μισέλ Γκονζάλεζ, εταιρική αντιπρόεδρο και παγκόσμια επικεφαλής που εντάχθηκε το 2021. Το ταμείο λειτουργούσε προηγουμένως πιο ανεξάρτητα και επένδυε ως γενικός επενδυτής, εστιάζοντας στις οικονομικές αποδόσεις. Αλλά τον Ιανουάριο του 2023, η Γκονζάλες ανακοίνωσε ότι θα μετατοπιστεί στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες της Microsoft – συγκεκριμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, τις υποδομές cloud και την κυβερνοασφάλεια.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, συνειδητοποιήσαμε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η Microsoft χρειάζονταν ένα νέο M12, και έτσι αναπτύξαμε μια πιο εστιασμένη επενδυτική στρατηγική στενά ευθυγραμμισμένη με τη Microsoft», ανέφερε η Γκονζάλεζ στο Fortune. «Αυτό μας βοήθησε να δημιουργήσουμε εξαιρετική αξία μέσω συνδέσεων, πελατών και μοναδικών πλεονεκτημάτων για το χαρτοφυλάκιό μας» συμπλήρωσε η ίδια.

Για μια εταιρεία όπως η Microsoft με έσοδα 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, οι αποδόσεις των 275 εκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν είναι απίθανο να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην εταιρεία.

Αλλά η χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ίδια τα προϊόντα της Microsoft μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα στρατηγικά οφέλη.

Το πιο προφανές παράδειγμα είναι η επένδυση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας στην OpenAI, που ολοκληρώθηκε από τη Microsoft και όχι από την M12. Με τον πρώτο γύρο που επένδυσε το 2019, η Microsoft έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της OpenAI στο Copilot, τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνεται σχεδόν σε κάθε προϊόν της Microsoft.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com