Άνευ προηγουμένου ισοπέδωση των τραπεζικών μετοχών

Άνευ προηγουμένου ισοπέδωση των τραπεζικών μετοχών

Από 33 δισ. ευρώ το 2014, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έφτασε στα 2 δισ. ευρώ.

Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά, οδηγώντας την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-27,59%), της Εθνικής (-26,40%), της Eurobank (-23,81%) και της Alpha Bank (-6,56%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 18%.

Πρόκειται για ένα νέο κρεσέντο ρευστοποιήσεων που οδηγεί σύσσωμο τον τραπεζικό κλάδο σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ήταν 33 δισ. ευρώ. Ακόμη το ΤΧΣ που διαχειρίστηκε και επένδυσε 40 δισ. στις ελληνικές τράπεζες έχασε πλήρως τα χρήματα του και ποντάρει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να πετύχει κάποιες αξιοπρεπείς επιδόσεις και να ανακτήσει μικρό μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε.

Πλέον οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν εξαϋλωθεί με την Εθνική να έχει πέσει σήμερα στα 972 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank στα 690 εκατ. ευρώ, τη Eurobank στα 221 και την Πειραιώς 128 εκατ. ευρω.  Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται περί τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι τράπεζες για τις ΑΜΚ, η τιμή διάθεσης για τη μετοχή της Alpha Bank ορίστηκε στα 0,04 ευρώ, δηλαδή στα 4 cetns, ή διαφορετικά στα 2 ευρώ μετά το reverse split (50 παλιές προς 1 νέα μετοχή).

Η τιμή της Eurobank ορίστηκε στα 0,01 ευρώ, ήτοι στο 1 cent, ή διαφορετικά στο 1 ευρώ μετά το reverse split (100 παλιές μετοχές προς 1 νέα).