Ανέκαμψαν οι μετοχές της Tencent και της NetEase καθώς το Πεκίνο καθησυχάζει τους παρατηρητές που φοβούνται μια νέα καταστολή του gaming

Ανέκαμψαν οι μετοχές της Tencent και της NetEase καθώς το Πεκίνο καθησυχάζει τους παρατηρητές που φοβούνται μια νέα καταστολή του gaming
epa08921399 (FILE) - A sign hangs outside the headquarters of Tencent, the parent company of Chinese social media giant WeChat, in Beijing, China, 18 August 2020 (reissued 06 January 2021). On 05 January 2021 US President Donald Trump signed an executive order banning transactions with eight Chinese-connected apps, including Alipay owned by Ant Group Co and other apps owned by Chinese tech giant Tencent Holdings Ltd. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Κίνας βάζουν στο στόχαστρο τον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών.

Του Lionel Lim

Οι κινεζικές εταιρείες που συνδέονται με τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών ανέκτησαν κάποιο έδαφος την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση φάνηκε να χαλαρώνει τους νέους κανονισμούς για τον κλάδο. Οι μετοχές της Tencent σημείωσαν άνοδο έως και 6%, ενώ η NetEase σημείωσε άνοδο άνω του 10%, καθώς η αγορά του Χονγκ Κονγκ επανήλθε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Boxing Day. Τα κέρδη αυτά, βέβαια, απέχουν ακόμη αρκετά από την πτώση της αγοράς την περασμένη Παρασκευή.

Ένα σύνολο σχεδίων κανόνων που κυκλοφόρησε το Πεκίνο την Παρασκευή αιφνιδίασε τους επενδυτές, εξαλείφοντας περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τον κλάδο. Τα νέα μέτρα από την Εθνική Υπηρεσία Τύπου και Δημόσιας Διοίκησης (NPPA), τη ρυθμιστική αρχή του κλάδου, αποσκοπούν στον περιορισμό του χρόνου και των χρημάτων που ξοδεύουν οι παίκτες στα διαδικτυακά παιχνίδια. Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την απαγόρευση στους προγραμματιστές να ανταμείβουν τους παίκτες για καθημερινές συνδέσεις και την παροχή κινήτρων για τους ανθρώπους να κάνουν live streaming στα παιχνίδια.

Ωστόσο, οι εξελίξεις από το Σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο ίσως προσπαθεί να μετριάσει τους φόβους για νέα καταστολή.

Η NPPA ανέφερε σε ανάρτησή της το Σάββατο ότι θα «μελετήσει προσεκτικά» τις απόψεις του κοινού ως απάντηση στο σχέδιο κανόνων, ιδίως γύρω από τα άρθρα 17 και 18. Τα δύο αυτά άρθρα επικεντρώνονται στις διαδικτυακές μονομαχίες μεταξύ των παικτών, τις καθημερινές ανταμοιβές σύνδεσης και τα όρια δαπανών. Οι ρυθμιστικές αρχές θα δέχονται σχόλια σχετικά με τους νέους κανόνες μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2024, ανέφερε η ανάρτηση.

Και τη Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε 105 νέα διαδικτυακά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από μεγάλες εταιρείες όπως η Tencent και η NetEase. Οι εγκρίσεις καταδεικνύουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «υποστηρίζουν ενεργά» την ανάπτυξη της βιομηχανίας των διαδικτυακών παιχνιδιών, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτροπής Εκδόσεων Παιχνιδιών της Κινεζικής Ένωσης Οπτικοακουστικών και Ψηφιακών Εκδόσεων στο WeChat. Η ένωση επεσήμανε επίσης τα σταθερά ποσοστά έγκρισης φέτος, τα οποία έδωσαν στους φορείς του κλάδου μια «εξασφάλιση».

Τα υποστηριζόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν επίσης να …καλμάρουν το κοινό με άρθρα που εξηγούσαν το σκεπτικό πίσω από τους κανόνες. Ένα από αυτά ανέφερε ότι τα τελευταία μέτρα αποσκοπούν στην επέκταση των περιορισμών που θεσπίστηκαν το 2019, ένα σχόλιο που μετέφερε το Σάββατο στο Fortune και εκπρόσωπος της NetEase Games.

Οι μικρότερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών ανακοίνωσαν επίσης επαναγορές μετοχών, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως άλλη μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τους επενδυτές. Οκτώ εταιρείες είχαν παρουσιάσει σχέδια για την επαναγορά μετοχών συνολικής αξίας έως και 110 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές βάζουν στο στόχαστρο τον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών.

Οι ρυθμιστικές αρχές περιόρισαν τους ανηλίκους σε 1,5 ώρα παιχνιδιού το 2019 ημερησίως τις καθημερινές, προτού πατάξουν σκληρότερα τη χρήση το 2021 και μειώσουν τα όρια σε μόλις μία ώρα τις Παρασκευές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τον Ιούλιο του 2021, οι ρυθμιστικές αρχές ανέστειλαν επίσης όλες τις εγκρίσεις βιντεοπαιχνιδιών για σχεδόν ένα έτος και άρχισαν να χορηγούν ξανά εγκρίσεις μόλις τον Απρίλιο του 2022. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενεπλάκησαν επίσης στην καταστολή, με ένα μέσο να αποκαλεί τα βιντεοπαιχνίδια «πνευματικό όπιο».

Αλλά ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Παρασκευής, οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν πιο φιλικοί για τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών. Οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν περισσότερα βιντεοπαιχνίδια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από ό,τι σε ολόκληρο το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com