Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση με επανεκκίνηση σε πολλαπλά μέτωπα

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση με επανεκκίνηση σε πολλαπλά μέτωπα
O νέος πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέρχεται από το Προεδρικό Μέγαρο με την οικογένειά του προκειμένου να παραλάβει την πρωθυπουργία από τον απερχόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την ορκωμοσία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιες οι κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τις ολιγοήμερες διακοπές. Σήμερα επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γαλλική προεδρία, οι θεσμοί και η παροχολογία.

Αν και η χώρα βρίσκεται για λίγες ημέρες σε θερινή ραστώνη, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη βρει τους ρυθμούς δουλειάς, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, οι οποίες ούτως ή άλλως διακόπηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια.

Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει και τα πρώτα του επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό. Μετά την επίσκεψη στην Κύπρο, καθιερωμένο πρώτο ταξίδι για κάθε νέο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο έπειτα από πρόσκληση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Πριν από την συνάντηση με την κ. Μέρκελ, στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Δύο μέρες πριν από το ταξίδι στο Παρίσι και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας «για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Χάγη, όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.

Και στους τρεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του, με στόχο να πείσει τους δανειστές για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Μέχρι τότε, μάλιστα, δρομολογείται προς ψήφιση το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Έτσι, το μεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την απλούστευση τις διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, το δε φορολογικό θα αφορά -τουλάχιστον βάσει της κυβερνητικής βούλησης- τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Ύστερα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια αμέσως μετά τις εκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι και με τα δύο προαναφερόμενα θα έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα η νέα φιλοσοφία που επιδιώκει να πρεσβεύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα έχει δοθεί το διαφορετικό στίγμα σε σχέση με την προηγούμενη όσον αφορά την οικονομική πολιτική και την εν γένει λειτουργία του κράτους. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ προ των πυλών του Κοινοβουλίου είναι και η κυβερνητική πρόταση για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Τα πράγματα φαίνεται πως μπαίνουν σε ομαλή πορεία και στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση με δύο συσκέψεις προσπαθεί να λύσει τα χρόνια προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με δέσμη πέντε μέτρων και μακροπρόθεσμων δράσεων.

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε χθες το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Μέσα στην εβδομάδα θα κινηθεί και η διαδικασία για την κάλυψη της θέσης προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου. Η τελευταία πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη θέση της. Αναφερόμενη εκ νέου στο ζήτημα της απομάκρυνσής της, ξεκαθάρισε πως θεωρεί τον εαυτό της «έκπτωτο πρόεδρο». Ακόμη σημείωσε πως θα περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης καθώς θεωρεί την απομάκρυνσή της παράνομη.

Όπως και να έχει, τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν και στο ζήτημα της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς στη δημοσιότητα βγήκαν οι προκηρύξεις για τις θέσεις προέδρων σε ΕΡΤ και ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε χθες η προκήρυξη-πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου-Γενικού Διευθυντή της ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. Δημοσιεύθηκε επίσης και η δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή των θέσεων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.».