Αγγ. Παγκράτης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση απάθειας και ηττοπάθειας!

Αγγ. Παγκράτης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση απάθειας και ηττοπάθειας!

Η παγκοσμιοποίηση, οι νέες προκλήσεις, ο ρόλος της Ευρώπης και η ελληνική πραγματικότητα. 

Αποστολή Βρυξέλλες

Η έκβαση της αξιολόγησης, η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, η επιστροφή στην ανάπτυξη και οι απαιτήσεις των θεσμών από την ελληνική κυβέρνηση, είναι θέματα που έχουν μπει στην καθημερινότητα του μέσου Έλληνα πολίτη την τελευταία οχταετία, που η χώρα βρίσκεται σε υφεσιακό καθεστώς. Τι πάει στραβά; Γιατί η Ελλάδα δεν καταφέρνει να επιτύχει τους στόχους της; Γίνεται όντως διαπραγμάτευση ή οι Έλληνες πολιτικοί είναι απλώς αποδέκτες μιας γραμμής που καθορίζεται από τους Ευρωπαίους Εταίρους; Ερωτήματα όπως αυτά ανακύπτουν διαρκώς και όλοι ξεχνούν να εστιάσουν στο αυτονόητο: ότι δηλαδή για να μπορέσει μια χώρα να διαπραγματευτεί τα εθνικά της συμφέροντα θα πρέπει να έχει «μελετήσει» καλά τους κανόνες που επιτάσσει η οικονομική διπλωματία.

Πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό επιχειρηματικό δίκτυο Bucephalos – στην οποία το Fortune Greece έδωσε το παρών – τέθηκαν επί τάπητος «η μετάλλαξη της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας» με κεντρικό ομιλητή τον Άγγελο Παγκράτη.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις και αποτελεί κεφάλαιο για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομική «σκακιέρα». Στο παρελθόν έχει διατελέσει Πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), λειτουργώντας ως άνθρωπος «κλειδί» στις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις. Σήμερα μάλιστα είναι ένας εκ των τριών Ελλήνων που κατέχουν διευθυντική θέση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και η εμπειρία του θεωρείται μεγάλη όταν πέφτει στο «τραπέζι» η έννοια της διαπραγμάτευσης, αφού εκτελεί χρέη ειδικού συντονιστή, υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Παγκράτης τόνισε ότι συντελείται σε βάθος που δεν έχουμε αντιληφθεί αρκετά, ενώ πρόσθεσε πως οι νέοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί σε συνδυασμό με την οικονομική διπλωματία θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των καινούριων προκλήσεων που ανατρέπουν τα δεδομένα. Η μεγαλύτερη δε πρόκληση για τη Γηραιά Ήπειρο δεν είναι άλλη από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος αμφισβητεί την παγκοσμιοποίηση και την εσωτερική συνοχή της ΕΕ.

Σε μια προσπάθειά του να χαρτογραφήσει την παγκόσμια οικονομία ο Άγγελος Παγκράτης έκανε λόγο για μια Κίνα που αυξάνει διαρκώς τη δύναμή της χρησιμοποιώντας την οικονομική διπλωματία για να ισχυροποιήσει τη θέση των εταιρειών της επί αμερικανικού και αφρικανικού εδάφους.

«Το 90% της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα 15-20 χρόνια εκτιμάται ότι θα προέρχεται εκτός ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η Αμερική σε θέματα προστιθέμενης αξίας εξακολουθεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Σε ότι αφορά την Ευρώπη έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να επαναπροσδιορίσει τη θέση της χρειάζεται να στραφεί και πάλι στην ανάπτυξη της βιομηχανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βιομηχανοποίηση και αλυσίδες αξίας

Όπως εξήγησε, η βιομηχανία εντός της Ευρώπης αντιπροσωπεύει μόλις το 15% της οικονομίας της και ο στόχος είναι σε μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε 20%. Όσον αφορά τις εξαγωγές αυτές αγγίζουν το 80%. «Η πρόοδος θα έρθει από την πρόοδο του ελέγχου της βιομηχανίας. Τα πάντα πλέον κινούνται γύρω από τις “αλυσίδες αξίας”. Η παραγωγή των επιχειρήσεων δεν γίνεται σε ένα και μόνο τόπο, ούτε από την ίδια εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο οι διοικήσεις των εταιρειών είναι σε θέση να μειώσουν τα κόστη μιας επένδυσης που δεν πήγε καλά και θα έπρεπε να μεταφερθεί τελικά αλλού».

Στα μεγαλύτερα προβλήματα του 21ου αιώνα ο κ. Παγκράτης συγκαταλέγει την άνιση κατανομή εισοδημάτων και την υπέρμετρη συσσώρευση πλούτου.

Τα δύο αυτά στοιχεία, ως μεταβλητές μιας εξίσωσης, θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της δημοκρατίας και να οδηγούν σε απομόνωση της μεσαίας τάξης. «Την τελευταία 5ετία η Αμερική έχασε 5,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης και της ανατροπής στις σχέσεις παραγωγής-εμπορίου. Το μέλλον είναι αναμφίβολα η “υπηρεσιοποίηση” του εμπορίου αγαθών» τονίζει ο κ. Παγκράτης και συνεχίζει λέγοντας πως δεν υπάρχει παράδειγμα κράτους που στη σύγχρονη ιστορία να βελτίωσε με φυσιολογικό τρόπο το επίπεδο ζωής του λαού του, χωρίς να προβεί σε ανάπτυξη των αλυσίδων αξίας.

«Καταγράφεται διάχυση της παραγωγής και της τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή πάνω από τα 3/4 του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται μέσα από τις “αλυσίδες αξίας. Η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει τις κοινωνικές δομές και τη σχέση μεταξύ μας, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα».

Η ελληνική οικονομική διπλωματία, πρώτη γραμμή άμυνας του ανταγωνισμού

Ερωτηθείς αναφορικά με τη δύσκολη θέση στη οποία έχει βρεθεί η ελληνική οικονομία ο Παγκράτης υπογραμμίζει ότι είναι ουτοπία οι Έλληνες να περιμένουν ότι θα βγουν από την κρίση με μικρά βήματα. «Χρειάζονται άλματα προόδου, Το σιγά-σιγά δεν υπάρχει. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κατάσταση απάθειας και ηττοπάθειας. Πρέπει να βρεθεί ένα κίνητρο για να κινητοποιηθεί ο καθένας ξεχωριστά. Δεν μπορεί μόνο η κυβέρνηση να αλλάξει τα δεδομένα. Απαιτείται να έχει ο καθένας προσωπικά ένα όραμα για το που βρίσκεται και το που θέλει να φτάσει».

Για τον ίδιο η λύση είναι να υπάρξει η χάραξη μιας πολιτικής που θα δώσει έμφαση στο εθνικό brand name, στην ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να συμβάλει στην οικονομική άνθιση. «Η ελληνική οικονομική διπλωματία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανταγωνισμού. Στην ουσία στηρίζεις τις καλύτερες εταιρείες που είναι σε θέση να τα βάλουν με πολυεθνικούς ανταγωνιστές στο εξωτερικό. Είναι βέβαια απαραίτητο να στηριχθεί στην ευρωπαϊκή οικονομική διπλωματία, διότι είναι αλληλένδετες. Ο λόγος που οι ξένοι δεν επενδύουν είναι επειδή δεν λειτουργούν οι βασικές κοινωνικές δομές. Και να θες να αγοράσεις γη δεν μπορείς να το κάνεις αφού δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Η πολιτική που ακολουθείται είναι λάθος. Αρκέστηκαν στο να κόψουν τις συντάξεις διότι ήταν η εύκολη λύση και δεν άλλαξαν καν τις δομές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού πλαισίου».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Παγκράτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αποδυνάμωση της ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν η Γηραιά Ήπειρος χάσει τη συνοχή της, θα χάσει και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. «Η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να οπισθοχωρήσει. Αν συνεχίσουν οι τωρινές εξελίξεις το κέντρο βάρους θα μεταφερθεί στην Κίνα και δυστυχώς η Ευρώπη θα μείνει πίσω αφού υστερεί σε μεγάλο βαθμό σε θέματα καινοτομίας».