Βρετανία: Χωρίς αλλαγές τα επιτόκια της BoE – «Παράθυρο» για μείωση από τον Ιούνιο

Βρετανία: Χωρίς αλλαγές τα επιτόκια της BoE – «Παράθυρο» για μείωση από τον Ιούνιο
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έχει πλέον διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή σε έξι συνεχείς συνεδριάσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε τα βασικά επιτόκια της σταθερά στο 5,25% (υψηλό 16 ετών), καθώς συνεχίζει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε την Πέμπτη, με 7 μέλη της 9μελούς νομισματικής επιτροπής (MPC) να ψηφίζουν για τη διατήρηση στο 5,25% και 2 μέλη να ψηφίζουν υπέρ μείωσης κατά 250 μονάδες βάσης, στο 5%.

Η MPC έχει πλέον διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή σε έξι συνεχείς συνεδριάσεις, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας, θα μπορούσε να έρθει ήδη από την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Η προσοχή στον πληθωρισμό

«Η Επιτροπή θα εξετάσει τις επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων και πώς αυτά ενημερώνουν την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι για την εμμονή του πληθωρισμού υποχωρούν. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα επανεξετάζει για πόσο καιρό το τραπεζικό επιτόκιο θα πρέπει να διατηρηθεί στο τρέχον επίπεδό του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της MPC.

Κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν διετούς περιόδου από τα τέλη του 2021, η BoE – όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες – αύξησε το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσει την έξαρση του πληθωρισμού, ο οποίος κορυφώθηκε στο 11,1% τον Οκτώβριο του 2022.

Έκτοτε, ο συνολικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η BoE αναμένει ότι επιβραδύνθηκε γύρω στο στόχο του 2% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, η τράπεζα παραμένει σε επιφυλακή λόγω της ακόμη ισχυρής αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών που απειλούν να ωθήσουν τον πληθωρισμό ξανά πάνω από το 2%.

Ο επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι τα νέα για τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά.

«Πρέπει να δούμε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Βρετανός τραπεζίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: