Ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου ζητά το ΔΝΤ

Ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου ζητά το ΔΝΤ

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αντέδρασε αρνητικά στην απαίτηση του ΔΝΤ και έκανε γνωστό πως επεξεργάζεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με ψήφιση νόμου φέρεται να ζητά το ΔΝΤ από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», το Ταμείο, την περασμένη Παρασκευή στις 2 Δεκεμβρίου, αιφνιδίασε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου ετοιμαζόταν να κλείσει τα προαπαιτούμενα του τομέα ανταγωνισμού και της αγοράς με τους άλλους θεσμούς, οι εκπρόσωποι του Ταμείου, ζήτησαν από το υπουργείο τη νομοθέτηση, εντός του Δεκεμβρίου που θα περιλάμβανε την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και τις 52 Κυριακές του χρόνο ενώ υπενθύμισε ότι επρόκειτο για σύσταση από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία δεν εφαρμόστηκε.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντέδρασε αρνητικά στην απαίτηση του ΔΝΤ, η οποία έφτασε και  ξεχωριστά από τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών. Η ελληνική πλευρά απαντώντας στην πίεση των εκπροσώπων του Ταμείου έκανε γνωστό πως επεξεργάζεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να καθοριστούν γενικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια με βάση τα οποία μία περιοχή θα χαρακτηρίζεται τουριστική.

Οι αρμόδιοι του ΥΠΟΙΚ,  παρουσίασαν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμος Χατζηδάκη) έχει αποδώσει καρπούς. Καθορίζει το άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο σε όλη τη χώρα και δίνει τη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να επεκτείνουν αυτόν τον αριθμό ανάλογα με τις ανάγκες των περιοχών της εμβέλειας τους.

Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Οικονομίας, ο μέσος όρος των Κυριακών που είναι ανοικτά τα καταστήματα στη χώρα είναι 38,6. Μάλιστα, στο Κιλκίς, τα Ιωάννινα, την Ηλεία, τη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Ανατολική και Δυτική Αττική και την Αρκαδία τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά και τις 52 Κυριακές το χρόνο.