Ανοιχτή επίθεση του Τιμ Κουκ σε Facebook, Google και αμερικανικές υπηρεσίες

Ανοιχτή επίθεση του Τιμ Κουκ σε Facebook, Google και αμερικανικές υπηρεσίες
Photo:

Σε μια καυστική ομιλία του, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple τόνισε στο κοινό πως η εταιρεία του «δεν θέλει τα δεδομένα σας».

του Τζόφρι Σμιθ

Το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουκ, επιτέθηκε στους γίγαντες του Διαδικτύου και στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους για υπονόμευση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικότητας.

Σε μια ομιλία του που φαινομενικά είχε ως στόχο να διαφοροποιήσει την εταιρική κουλτούρα της Apple από εκείνη μερικών από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στη Silicon Valley, ο Κουκ άσκησε κριτική προς εκείνους που βασίζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους στη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα των χρηστών.

Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε στις εταιρείες ονομαστικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τους αποδέκτες της κριτικής του Κουκ: η Facebook, η Google και η Twitter, μεταξύ άλλων.

«Μερικές από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες εταιρείες (στη Silicon Valley) έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις τους ωθώντας τους πελάτες τους στον εφησυχασμό ως προς τα προσωπικά τους δεδομένα», είπε ο Κουκ στο ακροατήριό του στην Ουάσιγκτον. «“Ρουφάνε” τα πάντα που μπορούν να μάθουν γύρω από σας και προσπαθούν να βγάλουν έσοδα απ’ αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος. Και η Apple δεν θέλει να είναι αυτό το είδος εταιρείας».

«Εμείς στην Apple απορρίπτουμε την ιδέα ότι οι πελάτες μας θα πρέπει να έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα», δήλωσε ο Κουκ. «Μπορούμε – και πρέπει – να παρέχουμε και τα δύο στον ίδιο βαθμό. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Το απαιτεί ο αμερικανικός λαός, το απαιτεί το Σύνταγμα, το απαιτεί η ηθική».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κουκ επιτίθεται στις εταιρείες που ανταγωνίζονται ολοένα και πιο άμεσα την Apple για πελάτες σε τομείς όπως η αποθήκευση στο cloud. Αλλά τα σχόλιά του αυτή τη φορά ήταν αναμφισβήτητα πιο καυστικά από ό, τι τις προηγούμενες φορές.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ανταλλάξετε την ιδιωτικότητά σας για μια υπηρεσία που νομίζετε ότι είναι δωρεάν, αλλά στην πραγματικότητα έχει ένα πολύ υψηλό κόστος. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα που στις συσκευές μας αποθηκεύουμε δεδομένα σχετικά με την υγεία μας, την οικονομική μας κατάσταση και το ίδιο μας το σπίτι», συμπλήρωσε ο Κουκ.

Η επίθεση του Κουκ αφορούσε, κεκαλυμμένα, και τη νέα υπηρεσία Photos της Google, η οποία – οι επικριτές λένε – επιτρέπει στην εταιρεία να αναλύει φωτογραφίες απ’ την οικογενειακή ζωή του καθενός με σκοπό τη βελτιστοποίηση της διαφήμισης.

«Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι λεγόμενες δωρεάν υπηρεσίες, αλλά δεν νομίζουμε ότι αξίζει να ψάχνει κάποιος το email σας, το ιστορικό αναζήτησής σας και, πλέον, ακόμη και τις οικογενειακές φωτογραφίες σας με σκοπό την εύρεση δεδομένων και την πώλησή τους για τον οποιοδήποτε διαφημιστικό σκοπό», είπε ο Κουκ. «Πιστεύουμε ότι, κάποια μέρα, οι πελάτες θα δουν κατάφατσα την πραγματικότητα».

Η κριτική του Κουκ δεν περιορίστηκε μόνο στους ανταγωνιστές του, αλλά επεκτάθηκε και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στις επιθέσεις της προς την κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει προειδοποιήσει ότι η κρυπτογράφηση επιτρέπει στους τρομοκράτες να επικοινωνούν πολύ εύκολα στα κρυφά.

«Η αφαίρεση των εργαλείων κρυπτογράφησης από τα προϊόντα μας συνολικά, όπως κάποιοι στην Ουάσιγκτον θα ήθελαν να κάνουμε, θα πλήξει μόνο τους νομοταγείς πολίτες οι οποίοι βασίζονται σε εμάς για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους», δήλωσε ο Κουκ. «Οι κακοί θα εξακολουθήσουν να κρυπτογραφούν· είναι κάτι εύκολο και άμεσα διαθέσιμο».

Η αφαίρεση της κρυπτογράφησης, είπε, «έχει ανατριχιαστική επίδραση στα δικαιώματά μας και υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της χώρας μας».

Ο Κουκ έκανε την ομιλία του εξ’ αποστάσεως, στα πλαίσια της εκδήλωσης “Champions of Freedom” που διοργανώθηκε από το Electronic Privacy Information Center, μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που εστιάζει σε ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.