Ανησυχία για την κινητικότητα στα χιονοδρομικά – Εκτός από το χιόνι είναι αντιμέτωπα με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Ανησυχία για την κινητικότητα στα χιονοδρομικά – Εκτός από το χιόνι είναι αντιμέτωπα με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις
Κόσμος απολαμβάνει το χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο στην Οστρακίνα Μαινάλου, ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, στην Αρκαδία, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020. Το Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1.981 μ. Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί το πλησιέστερο στην Αθήνα χιονοδρομικό κέντρο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1965 και ανήκει στα τρία παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σε υψόμετρο μεταξύ των 1.550 μ. και 1.770 μ., το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου διαθέτει οκτώ πίστες με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 5,5 χιλιόμετρα και τέσσερις αναβατήρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι λένε εκπρόσωποι των μεγαλύτερων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας.

Στις 21 Ιανουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού, ένας θεσμός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκι (FIS-Federation International de Ski) με διεθνή απήχηση που ξεκίνησε το 2007 με στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τα χειμερινά αθλήματα και τον δραστήριο τρόπο ζωής στο βουνό, παροτρύνοντας τα παιδιά και τους νέους να αγαπήσουν το βουνό και το χιόνι.

Δυστυχώς, τα Χριστούγεννα τα χιονοδρομικά μπορεί να μην ντύθηκαν στα λευκά, όπως περίμεναν οι λάτρεις του σκι, όμως έστω και με ένα μήνα καθυστέρηση, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ μιας και το κύμα κακοκαιρίες γέμισε τις βουνοκορφές με χιόνι, ωστόσο, οι επαγγελματίες εκφράζουν ανησυχίες για την έκβαση της σεζόν.

Οι μεγάλες πίστες παραμένουν κλειστές

«Ο καιρός δεν ευνόησε, όπως θα θέλαμε, και τα χιόνια που έπεσαν ήταν σποραδικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή χιονοδιάσταση. Το ευχάριστο είναι ότι πλέον δεν ανεβαίνουν στο βουνό μόνο οι επαγγελματίες σκιέρ. Πέρα από τους κλασσικούς χιονοδρόμους, έρχονται και τουρίστες που ασχολούνται ερασιτεχνικά με έλκηθρα και απολαμβάνουν και άλλες δραστηριότητες. Οι μεγάλες πίστες εξακολουθούν και παραμένουν κλειστές. Ήμασταν από τους τυχερούς που παραμονές των γιορτών είχε ρίξει λίγο χιόνι και δεχθήκαμε πάνω από 10.000 κόσμο.

Το βουνό βούλιαξε κυριολεκτικά. Βέβαια το χιόνι έφυγε γρήγορα και τώρα κάθε Σαββατοκύριακο μας επισκέπτονται περίπου 2.000 με 3000 κόσμο. Έρχονται από παντού, κυρίως, από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Δυτική Ελλάδα» τονίζει στο Fortune ο κ. Λάκης Μελιόπουλος, Υπεύθυνος του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ. έως 1890μ., στο όρος Βέρμιο, στην Ημαθία, αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.

Πρόσθεσε πως καταλυτικό ρόλο στην προσέλευση επισκεπτών έχει παίξει η εύκολη οδική πρόσβαση, έπειτα από την παράδοση σημαντικών οδικών αξόνων στο κοινό. Σε ό,τι αφορά τους ξένους επισκέπτες είναι κυρίως Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί.

«Το γεγονός ότι χιονοδρομικό είναι εθνικό μας δίνει το δικαίωμα να ακολουθούμε μία πιο φθηνή τιμολογιακή πολιτική γιατί οφείλουμε να προάγουμε την χιονοδρομία. Για παράδειγμα στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα αθλητικά σωματεία, είμαστε σχεδόν 50% με 60% κάτω από τους ανταγωνιστές με τις τιμές να ξεκινούν από 2€ έως 5 €» συμπλήρωσε.

Για τους υπόλοιπους επισκέπτες, το κόστος της ημερήσιας κάρτας το Σαββατοκύριακο ανέρχεται στα 15€ και τις καθημερινές στα 10€.

Οι μεταναστευτικές δομές και οι εναέριοι αναβατήρες «καίνε» τη Βασιλίτσα

Στο Fortune μίλησε και ο Ανδρέας Βάιος, Πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας. Ενδεικτικά ανέφερε πως, όπως πέρυσι τα Χριστούγεννα, έτσι και φέτος η κίνηση ήταν περιορισμένη διότι ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος προς τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ακόμη δεν έχουμε πάρει άδεια για τους εναέριους αναβατήρες την οποία περιμένουμε από μέρα σε μέρα. Υπήρξαν νομικής φύσεως ζητήματα και πλέον αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, είναι θέμα χρόνου να λάβουμε το “πράσινο φως” από τον αυστριακό φορέα πιστοποίησης και το Υπουργείο Αθλητισμού.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένα κόστος για την επιχείρηση, διότι χάνονται καθημερινά πελάτες. Το χιονοδρομικό λειτουργεί με τέσσερις αναβατήρες, υπάρχει επισκεψιμότητα, δεν είναι αμελητέα, όμως μπορούμε και καλύτερα. Όταν έχουμε πολύ χιόνι έρχονται ξένοι κυρίως από τη Γαλλία, ενώ πέρυσι, αξίζει να αναφέρω ότι, φιλοξενήσαμε δύο συνεργεία από την Αμερική για την διεξαγωγή ταινιών που αφορούσαν την χιονοδρομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των ζητημάτων που έχουν ανακύψει είναι και η έλλειψη καταλυμάτων στην ευρύτερη περιοχή καθώς τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα μετατράπηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε δομές μεταναστών. «Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία διαθέσιμα. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται συζήτηση μεταξύ των ξενοδόχων και του υπουργείου Μετανάστευσης και βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αποζημιώσεων προκειμένου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες ανακατασκευές».

Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, είναι τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας, με πιο δημοφιλές αυτό στο Μπάνσκο, διότι η πρόσβαση είναι εύκολη ενώ οι Βούλγαροι διαθέτουν και τεχνητή χιονόπτωση κάτι το οποίο έχουμε μόνο στο Καϊμακτσαλάν και τα Τρία Πηγάδια.

«Ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν είμαστε ευέλικτοι στο κομμάτι των επενδύσεων. Σκεφτείτε ότι για να διεκδικήσουμε μέρος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, έπρεπε να ζητήσουμε την συμβολή της Περιφέρειας» κατέληξε ο κ. Βάιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: