Άνοιξε ο δρόμος για έξοδο στις αγορές;

Άνοιξε ο δρόμος για έξοδο στις αγορές;
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) υποδέχεται τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ.) Κλάους Ρέγκλινγκ (Δ) κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα σημάδια από Ευρώπη και ΗΠΑ, και οι κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών τις προσεχείς ημέρες. 

 

Το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη στο Λονδίνο, η επίσπευση της συνεδρίασης του ΔΝΤ για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος και οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί προαναγγέλλουν την επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, έστω και με μία περιορισμένη έξοδο στις αγορές, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Παρά τις παραινέσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, προς την κυβέρνηση, ώστε να μην βιαστεί, κυβερνητικές πηγές, αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και “συμβουλές” και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών».

Οι αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει την επικείμενη έκδοση ομολόγου, πιθανότατα την ανανέωση του τριετούς ομολόγου του 2014, με ένα νέο πενταετούς διάρκειας και έδωσαν σήμα μέσω της δημοπρασίας των τρίμηνων εντόκων του ελληνικού δημοσίου, όπου καταγράφηκε σημαντική μείωση επιτοκίου και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 εβδομάδων με μειωμένο επιτόκιο 2,33% έναντι 2,7% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Μάλιστα, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά ελληνικών τίτλων, καθώς η συμμετοχή τους στη σημερινή δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 59%.

Παράλληλα καταγράφεται αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με του 2ετούς να υποχωρεί στο 3,63% και του 10ετούς στο 5,38%.

Πάντως, μετά τον Γιάννη Στουρνάρα και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, εμφανίστηκε επιφυλακτικός όταν ρωτήθηκε για την άμεση έξοδο της χώρας στις αγορές, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. «Εννοείτε τώρα; Αυτόν τον Ιούλιο;» ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση του κ. Ντομπρόφσκις, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί πως οι επόμενες κινήσεις θα ήταν καλό να σχεδιαστούν από κοινού με τους θεσμούς. «Πρώτα από όλα, η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ παρέχει με βεβαιότητα επαρκή χρηματοδότηση για αυτά. Για όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι μία υπόθεση για την οποία θα είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές και θα κάνουμε τις αναγκαίες προετοιμασίες» ανέφερε.