Ανοδική τροχιά για την ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπει η Ευρ. Επιτροπή

Ανοδική τροχιά για την ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπει η Ευρ. Επιτροπή

Αισιόδοξη πως ο κίνδυνος για το Ευρώ έχει εξαλειφθεί και πως θα υπάρξει βαθμιαία επιστροφή στην ανάπτυξη στην Ε.Ε. εμφανίζεται η Κομισιόν.

«Μετά τη συρρίκνωσή της μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2013, η ευρωπαϊκή οικονομία επανήλθε σε αναπτυξιακή τροχιά το δεύτερο τρίμηνο και το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία το υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές τις προβλέψεις, τις οποίες δημοσιοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αναμένεται οικονομική ανάπτυξη κατά 0,5%, μεγαλύτερη σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012 στην Ε.Ε.. Σε ετήσια δε βάση, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα είναι 0,0% στην Ε.Ε. και -0,4 % στην Ευρωζώνη. Στο μέλλον, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να επιταχυνθεί σταδιακά καθ’ όλο τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων, φθάνοντας το 2014 στο 1,4% στην Ε.Ε. και στο 1,1% στην Ευρωζώνη και το 2015 στο 1,9% και στο 1,7%, αντιστοίχως.

Η εσωτερική και εξωτερική προσαρμογή στην Ευρώπη συνεχίζεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, υποβοηθούμενη σε πολλές περιπτώσεις από τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αυτό έχει βελτιώσει τις συνθήκες, ώστε η εγχώρια ζήτηση να καταστεί σταδιακά βασικός μοχλός της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή, «λαμβανομένων υπόψη των δυσμενέστερων προοπτικών για τις αναδυόμενες οικονομίες αγοράς, η επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη θα είναι μια βαθμιαία διαδικασία».

Διαβάστε ακόμη:Κομισιόν για Ελλάδα: Ανεργία στο 26% και οριακή ανάπτυξη το 2014

Αναλυτικότερα στις σημερινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής επισημαίνονται τα εξής:

– Καταρχήν η Επιτροπή τονίζει ότι οι συσσωρευμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες μειώνονται στην Ε.Ε. και συνεπώς αναμένεται συγκρατημένη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Ωστόσο, η υπό εξέλιξη δημοσιονομική προσαρμογή σε ορισμένες χώρες εξακολουθεί να επηρεάζει τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Ενώ η κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα επιτόκια για τις ευάλωτες χώρες έχουν μειωθεί, η θετική αυτή εξέλιξη δεν έχει ακόμα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κατακερματισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους, σημειώνει η Επιτροπή.

– Ως προς το ζήτημα της ανεργίας, η Επιτροπή αναφέρει πως δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παρουσιάζουν κατά κανόνα υστέρηση σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΑΕΠ κατά ένα εξάμηνο ή περισσότερο, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει μόνο σταδιακά σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Φέτος, η ανεργία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ορισμένες χώρες και η απασχόληση εξακολούθησε να μειώνεται. Ωστόσο, κατά τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να σταθεροποιούνται και έως το 2015 προβλέπεται συγκρατημένη μείωση της ανεργίας περίπου στο 10,7% στην Ε.Ε. και στο 11,8% στην Ευρωζώνη, αν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, σημειώνει η Επιτροπή.

– Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι χάρη στις αποφασιστικές προσπάθειες της αρχικής περιόδου, η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρώπη εφεξής θα ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς.

Καταλήγοντας η Επιτροπή τονίζει ότι «λόγω της εφαρμογής μιας αποφασιστικής πολιτικής, οι κίνδυνοι για την ακεραιότητα του ευρώ που σχετίζονται με την κρίση δημόσιου χρέους έχουν εξαλειφθεί. Ωστόσο, παρ’ όλο που η αβεβαιότητα έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι υψηλή και υπάρχει κίνδυνος να εξακολουθήσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Παραμένει ο κίνδυνος ότι τυχόν διολίσθηση της πολιτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα και να αναζωπυρώσει τις οικονομικές πιέσεις, ενώ οι κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων στο εξωτερικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ρεν: «Ας αφήσουμε την τρόικα να κάνει τη δουλειά της»