«Άνοιγμα» της Σαουδικής Αραβίας στα πολυτελή ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, μέσω της Rocco Forte

«Άνοιγμα» της Σαουδικής Αραβίας στα πολυτελή ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, μέσω της Rocco Forte
This picture shows a poster depicting King Abdulaziz bin Saud (L), the founder of the modern Kingdom of Saudi Arabia, King Salman bin Abdulaziz (C), and Crown Prince Mohammed in Riyadh on April 16, 2023. Saudi Arabia has put a second four-percent chunk of shares of the Aramco energy giant, worth tens of billions of dollars, under the control of the country's sovereign wealth fund, state media said. (Photo by Fayez Nureldine / AFP) Photo: AFP
Η αγορά του PIF προσδίδει στον ξενοδοχειακό όμιλο επιχειρηματική αξία περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Συνέχεια στο επενδυτικό «άνοιγμα» της Σαουδικής Αραβίας σε σειρά κλάδων της Ευρώπης δίνει το κρατικό ταμείο της αραβικής χώρας (PIF), που ανακοίνωσε την εξαγορά του 49% στον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Rocco Forte Hotels.

Όπως δήλωσε στέλεχος του ξενοδοχειακού ομίλου, η αγορά του PIF προσδίδει στον ξενοδοχειακό όμιλο επιχειρηματική αξία περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών (1,8 δισ. δολαρίων).

Η κίνηση έρχεται εν μέσω των προσπαθειών του Ριάντ να επεκτείνει την παρουσία του σε οικονομικούς τομείς εκτός του πετρελαίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής Vision 2030 που έχει υιοθετήσει το βασίλειο της Μέσης Ανατολής.

Η παρουσία του ομίλου στην Ευρώπη

Οι ιδρυτές Ρόκο Φόρτε και η αδελφή του Όλγα Πολίζι θα παραμείνουν ως εκτελεστικός πρόεδρος και αναπληρώτρια πρόεδρος, αντίστοιχα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η οικογένεια Φόρτε θα διατηρήσει την πλειοψηφική ιδιοκτησία και τον έλεγχο του ομίλου, ο οποίος διαθέτει σήμερα 14 ξενοδοχεία.

«Το PIF είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για εμάς. Μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη μάρκα και τη μελλοντική στρατηγική του ομίλου με την ίδια φιλοδοξία να έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική», ανέφερε ο 78χρονος Φόρτε σε δήλωση του.

Η Rocco Forte Hotels, που ιδρύθηκε το 1996, δραστηριοποιείται στην Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Ρωσία και διαθέτει 20 ιδιωτικές βίλες εκτός από τα ξενοδοχεία της. Άλλα τρία ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν τα επόμενα δύο χρόνια στην Ιταλία – δύο στο Μιλάνο και ένα στη Σαρδηνία.

Η Rocco Forte ανέφερε έσοδα περίπου 300 εκατομμυρίων λιρών το περασμένο οικονομικό έτος, με βασικά κέρδη περίπου 60 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με μια πηγή.Ο Φόρτε, ένας Βρετανός με ιταλικές ρίζες, ξεκίνησε τον ξενοδοχειακό όμιλο αφού η εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του εξαγοράστηκε το 1996 από τον βρετανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης και αναψυχής Granada μετά από μια μάχη εξαγοράς υψηλού προφίλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com