Ανταρσία στους Βρετανούς Εργατικούς για το νομοσχέδιο του Brexit

Ανταρσία στους Βρετανούς Εργατικούς για το νομοσχέδιο του Brexit
epa05677467 Labour Party leader Jeremy Corbyn delivers a speech at a Labour 'Care for National Health Service (NHS)' Rally in Central London, Britain, 15 December 2016. EPA/WILL OLIVER

Μερίδα βουλευτών αψηφούν τον αρχηγό του κόμματος που δήλωσε ότι θα στηρίξει το σχέδιο νόμου.

Αντιμέτωπος με “ανταρσία” εντός του κόμματός του βρέθηκε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν με αφορμή τη στήριξη που εξέφρασε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit, καθώς δύο βουλευτές παραιτήθηκαν από τη σκιώδη κυβέρνηση, την ομάδα χάραξης πολιτικής του κόμματος, ενώ άλλοι απείλησαν δημοσίως ότι θα αψηφήσουν την “οδηγία” του.

Ο Κόρμπιν κάλεσε τους Εργατικούς βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η κυβέρνηση της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προκειμένου να πάρει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι διχάζει τους βουλευτές των Εργατικών.

“Πιστεύω ότι η αποχώρηση (από την ΕΕ) είναι ένα φρικτό λάθος και δεν μπορώ να συμβιβάσω την άποψή μου ότι είναι λάθος να υποστηρίξω το βήμα που θα καταστήσει αναπόφευκτη την έξοδο” ανέφερε η Τζο Στίβενς, η εκπρόσωπος των Εργατικών για την Ουαλία, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον Κόρμπιν. Η Στίβενς, που εκλέγεται στο Κάρντιφ, μια πόλη που ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, τόνισε ότι έχει την αίσθηση πως η Μέι οδηγεί τη χώρα σε μια “βίαιη έξοδο”.

Η Στίβενς ήταν η δεύτερη που παραιτήθηκε από τη σκιώδη κυβέρνηση των Εργατικών. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, η Τούλιπ Σίντικ, που εκπροσωπεί μια περιφέρεια του Λονδίνου και δήλωσε ότι δεν μπορεί να προδώσει τους ψηφοφόρους της. Άλλοι βουλευτές είπαν ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)» που ζητεί από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ» αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη. Είναι απίθανο να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, δεδομένου ότι οι Συντηρητικοί διαθέτουν άνετη πλειοψηφία.