Αντιμέτωπες με οριστικό «λουκέτο» οι Κυπριακές Αερογραμμές

Αντιμέτωπες με οριστικό «λουκέτο» οι Κυπριακές Αερογραμμές

Γιατί απέσυραν το ενδιαφέρον τους Aegean και Ryanair – Ποιες είναι οι εναλλακτικές και ποια η στάση της ΕΕ. 

Δυσάρεστα φαίνεται πως είναι τα νέα για τους εργαζόμενους στις Κυπριακές Αερογραμμές (Cyprus Airways), καθώς η εταιρεία είναι πλέον αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο που είναι να βάλει οριστικό λουκέτο.

Μέχρι στιγμής η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση της Κύπρου, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε απόσυρση του ενδιαφέροντος που είχαν εκφράσει για την απόκτησή της η Aegean και η Ryanair.

Αναφερόμενος στο θέμα σε εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από τις δύο αεροπορικές για την απόκτηση της εταιρίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί επενδυτής για τον κρατικό αερομεταφορέα, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ακόμα, πως παρότι καταβάλλονται προσπάθειες για την έγκριση του σχεδίου που έχει υποβληθεί στην ΕΕ, αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ, θα υπάρχουν σε αυτό ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις για το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι θα γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά και μειώσεις των μισθών όσων εξακολουθήσουν να εργάζονται στην εταιρία.
Αναφερόμενος στην περίπτωση να μην εγκριθεί το σχέδιο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση οι συνέπειες για την εταιρία θα είναι ακαριαίες.

Δύο προϋποθέσεις από την ΕΕ για τις Κυπριακές Αερογραμμές
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως μεταδίδει το Sigmalive, φέρεται να θέτει δύο προϋποθέσεις προκειμένου να δώσει στην κυπριακή κυβέρνηση θετική απάντηση τόσο για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, όσο και για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στην εταιρεία.

Η τελευταία φάση του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης που απομένει να υλοποιηθεί προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά 320 άτομα και ταυτόχρονη μείωση των ωφελημάτων.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση της Κύπρου
Για αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό δίωρη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με μέλη του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών μετά και την πρόσφατη επιστολή που του έστειλαν έξι από τα μέλη του στην οποία ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «φαίνεται να έχει προαποφασιστεί και τροχιοδρομηθεί το κλείσιμο του εθνικού μας αερομεταφορέα».
Καμία σοβαρή κυβέρνηση, όταν βλέπει ότι μπορεί να επιβιώσει μια εταιρεία, δεν θέλει να την κλείσει, φέρεται να απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα μέλη του ΔΣ, αναφέροντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να δει την ανεργία να αυξάνεται.

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, στην έξοδο του Προεδρικού δεκάδες υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών μαζί με εκπροσώπους των συντεχνιών τους, πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια σε ενδεχόμενο κλείσιμο της εταιρείας.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Cyprus Airways μπορεί να επιβιώσει με τις σωστές ενέργειες από μέρους της Κυβέρνησης. Δηλαδή, βάζοντας το σωστό ΔΣ και διευθυντές, οι οποίοι να ενδιαφέρονται πραγματικά για τη σωτηρία της Cyprus Airways. Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των Κυπριακών Αερογραμμών», δήλωσε μία εκ των υπαλλήλων του εθνικού αερομεταφορέα, η Παναγιώτα Ευσταθίου.