Αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία η «εκτίναξη» των χρεών της ΕΕ

Αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία η «εκτίναξη» των χρεών της ΕΕ

Στα 30 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι οφειλές της ΕΕ το 2014 - Ευρωπαϊκή Σύνοδος με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας (1995-1997), Ζαν Αρτουί σχετικά με τα χρέη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία, όπως είπε, θα ανέλθουν σε 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

«Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία», επεσήμανε ο Αρτουί μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv, όπου επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παράγει χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες. Όταν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί ότι και τα ίδια θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις αυτές».

«Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δημιουργούμε ένα “φαινόμενο χιονοστιβάδας” για το συσσωρευμένο χρέος, αφού τα χρέη της ΕΕ ήταν €11 δισ. στο τέλος του 2011, €16 δισ. στο τέλος του 2012, €23 δισ. στο τέλος του 2013, και θα μπορούσαν να φθάσουν στα €30 δισ. μέχρι το τέλος του 2014. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», καταλήγει ο Αρτουί.

Πάντως, με την ανησυχία για την ενδεχόμενη επανεμφάνιση οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη να κορυφώνεται, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών της Ευρωζώνη. «Πρόκειται για ένα σήμα αφύπνισης σε όλη την ηγεσία της Ευρωζώνης ότι η στρατηγική που ακολουθείται, με ισχυρή έμφαση στους στόχους για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν είναι αποτελεσματική», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τη σύνοδό τους, καθώς ο απόηχος από την κρίση χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009 από την Ελλάδα αντηχεί γύρω τους, με τη βουτιά στις τιμές των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας και την παγκόσμια μείωση των μετοχικών αξιών κατά περισσότερο από 3 τρισεκ. δολάρια έως τώρα τον τρέχοντα μήνα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ήταν στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο πληθωρισμός, που ανήλθε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, δεν φαίνεται να επανέρχεται πριν από το 2017 στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.