Ρεκόρ ανατιμήσεων στην Ενέργεια – Πάνω από 400 ευρώ/MWh οι τιμές ρεύματος

Ρεκόρ ανατιμήσεων στην Ενέργεια – Πάνω από 400 ευρώ/MWh οι τιμές ρεύματος
Πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος φαίνονται έξω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Κάντζα Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να επιδοθούν και τα ατομικά φύλλα επίταξης των εργαζομένων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δίχως τέλος είναι το θρίλερ των ανατιμήσεων στις τιμές του ρεύματος, που πλέον ξεπερνούν τα 400 ευρώ/MWh. 

Στην Ελλάδα, στη χονδρική η τιμή της μεγαβατώρας το πρωί της 21η; Δεκεμβρίου ήταν γύρω στα 340-350 ευρώ και στο τέλος της ημέρας εκτινάχθηκε στα 416 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 21,5% μέσα σε μια μόλις ημέρα, ενώ στο τριήμερο η άνοδος των τιμών αγγίζει το 75,7%.

Στο μεταξύ, η περιορισμένη συμμετοχή των ΑΠΕ και συνακόλουθα η μεγάλη αύξηση της παραγωγής από ακριβό φυσικό αέριο αποτυπώνεται και στην ελληνική αγορά, όπου η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα φθάνει στο 47,55% και των ΑΠΕ μόλις στο 18,18%.

Ευτυχώς για την ελληνική αγορά η διαθεσιμότητα των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι αυξημένη, με συμμετοχή 15,89% ενώ ο λιγνίτης δίνει το 11,67% της παραγωγής.

Μεγάλη είναι η δυναμική της αύξησης και στο φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF, άγγιξε τα 187,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση άνω του 27,6% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ολλανδικό TTF ήταν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτά τα επίπεδα τιμών SPOT είναι επτά φορές υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. «Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο συνεχίζει την ανυποχώρητη άνοδό του», διαπιστώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει τη στιγμή που η παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, σκοτεινιάζοντας τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής. 

Η αύξηση του κόστους θα εντείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα των ανατιμήσεων που είχε προκαλέσει το σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι παραγωγοί τροφίμων αισθάνονται επίσης τις συνέπειες, με το κόστος των ενεργοβόρων λιπασμάτων να αυξάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου θεωρείται κρίσιμο ενώ τίποτα δεν δείχνει ότι η ενεργειακή κρίση, που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της μέχρι σήμερα, θα αποκλιμακωθεί σύντομα.