Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Είναι απαράδεκτο να εκτοξεύει απειλές ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Είναι απαράδεκτο να εκτοξεύει απειλές ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την Πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Caputova (Ζουζάνα Τσαπούτοβα), στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την υποδοχή της Προέδρου της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τόνισε, με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Τσαπούτοβα για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.

Επίσης ευχαρίστησε την κ. Τσαπούτοβα για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ.