Απάντηση του ΥΠΟΙΚ για ανανέωση εγγυήσεων ομολογιακών δανείων

Απάντηση του ΥΠΟΙΚ για ανανέωση εγγυήσεων ομολογιακών δανείων

Δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, λέει σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο.

Η ανανέωση των εγγυήσεων των ομολογιακών δανείων των τραπεζών θα συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό ως έσοδα από προμήθειες επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για εφέτος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, την Κυριακή, το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση αυτή προήλθε μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ανανέωση ομολόγων που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος με δισεκατομμύρια ευρώ.

«Τα ομόλογα στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα δεν είναι ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά εκδίδονται από τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου», διευκρινίζει το υπουργείο. «Η έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων αποσκοπεί αποκλειστικά στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ μέσω ενεχυρίασης. Οι τράπεζες, συνεπώς, δεν τα διαθέτουν στην αγορά, αλλά παραμένουν κάτοχοι των ομολόγων αυτών. Ως εκ τούτου, το ύψος του κουπονιού των ομολόγων είναι αδιάφορο από την άποψη του κόστους εξυπηρέτησης, αφού υπάρχει ταύτιση των ιδιοτήτων του εκδότη (που καταβάλλει τον τόκο) και του κατόχου (που τον εισπράττει)».

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: Απελευθέρωση πλειστηριασμών ή κατάρρευση τραπεζών

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι εγγυήσεις που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο δεν  επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η παροχή τους γίνεται έναντι προμήθειας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία καταβάλλουν οι τράπεζες.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών προσθέτει ότι και η τρόικα αναγνωρίζει πως οι εγγυήσεις αυτές δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εξαιρεί από το όριο των νέων εγγυήσεων.

«Η ανανέωση των συγκεκριμένων τραπεζικών ομολόγων υπό την εγγύηση του ΕΔ αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για τον Έλληνα φορολογούμενο, αφού εξασφαλίζει πολύτιμη ρευστότητα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι και θα είναι απαραίτητη όσο οι τράπεζες έχουν ακόμη ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ρευστότητα και χρειάζεται να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για να την εξασφαλίσουν».

Διαβάστε ακόμη: Ελληνικό πλεόνασμα: Αλήθειες και ψέματα

«Οι ανανεώσεις των εγγυήσεων δεν είναι όλες μονοετείς και δεν προβλέπουν καμία μετατροπή του δικαίου που τις διέπει», συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών καταλήγει: «οι ισχυρισμοί ότι το τραπεζικό χρέος μετατρέπεται σε εθνικό στερούνται κάθε βάσης, ενώ η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων αυτών -που τεχνικά ήταν απαραίτητη ώστε το ομόλογο να τιμολογείται σε συνθήκες αγοράς- δεν επιβαρύνει καθόλου ούτε τις τράπεζες ούτε τον εγγυητή Ελληνικό Δημόσιο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ