Απειλείται πλέον από λιμό η Γάζα: Ελπίδες για ανακωχή πριν το Ραμαζάνι, ενώ οι νεκροί φτάνουν τις 30.000

Απειλείται πλέον από λιμό η Γάζα: Ελπίδες για ανακωχή πριν το Ραμαζάνι, ενώ οι νεκροί φτάνουν τις 30.000
epa11186901 Destroyed houses in Al Nuseirat refugee camp, central Gaza Strip, 28 February 2024, following Israeli air strikes. More than 29,900 Palestinians and over 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμφωνία για νέα ανακωχή.

Περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε πριν από σχεδόν πέντε μήνες ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, με τον πληθυσμό του θυλάκου, υπό ακατάπαυστο βομβαρδισμό, να απειλείται πλέον από λιμό.

Οι κύριοι μεσολαβητές ανάμεσα στα μέρη, το Κατάρ και οι ΗΠΑ, λένε πως ελπίζουν πως θα κλειστεί συμφωνία για ανακωχή, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ο ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, περί την 11η Μαρτίου.

Η ένοπλη σύρραξη, που μεταμόρφωσε τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή σε «τόπο θανάτου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι εδώ και καιρό, και μακράν, η φονικότερη από τις πέντε στις οποίες ενεπλάκησαν Ισραήλ και Χαμάς αφότου αυτή η τελευταία άρχισε να ασκεί την εξουσία εκεί, το 2007, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Καθημερινά, άμαχοι χάνονται σε μάχες και βομβαρδισμούς, από τους οποίους δεν γλιτώνει καμιά περιοχή. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών και 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι από τα 2,4 εκατ. που είναι ο συνολικός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Για μένα, πρόκειται για γενοκτονία. Ποιος βομβαρδίζει πολυκατοικίες, τις κατεδαφίζει πάνω στους ενοίκους τους, βασικά αμάχους, παιδιά και γυναίκες;» είπε ο Τζιχάντ Σάλα, εκτοπισμένος τον οποίο συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο σε πρόχειρο καταυλισμό στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου έχουν σκοτωθεί 29.954 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακωχή πριν από το ραμαζάνι;

Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμφωνία για νέα ανακωχή, που πέρα από την παύση των μαχών, θα σημάνει πως θα ανταλλάσσεται κάθε όμηρος —γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος κι άρρωστος— με δέκα παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο περί «συμφωνίας των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», ώστε «να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους». «Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε ακόμη, αναγνωρίζοντας πως ακόμη τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Απαιτώντας η κυβέρνησή τους να κλείσει συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι, κάπου 150 Ισραηλινοί άρχισαν πορεία από τη Ραΐμ (νότια) ως την Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα υπάρξει νίκη αν οι πολίτες μας παραμένουν σε αιχμαλωσία» δήλωσε ο Νιβ Κοέν, ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή την μορφή διαμαρτυρίας, επιζών των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Στο διπλωματικό πεδίο, αντιπρόσωποι παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων κινημάτων Χαμάς και Φάταχ, βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν «έτοιμος» να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για να υπάρξει «διαρκής» ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος να «συνεργαστεί» με το Ριάντ για να δημιουργηθούν «οι συνθήκες προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες Τετάρτη με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να εργαστεί πλάι στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (…) για να αποτραπεί η εξάπλωση της σύρραξης στην περιοχή και προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαρκούς ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή», υπογραμμίζεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του κ. Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβαν πως θεωρούν και οι δυο «επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα κατά το Ελιζέ.

Ο κ. Μακρόν υπενθύμισε τη «σθεναρή αντίθεση της Γαλλίας σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, που θα μπορούσε να καταλήξει σε ανθρωπιστική καταστροφή νέας τάξης μεγέθους».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα δυνητικά οφέλη της δημιουργίας του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας/Μέσης Ανατολής/Ευρώπης (ΙΜΑΕ), κρίνοντας πως η δημιουργία του είναι πιο προσήκουσα παρά ποτέ με δεδομένη «τη μεγεθυνόμενη αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ο διάδρομος αυτός φιλοδοξείται να αποτελέσει εναλλακτική στους λεγόμενους νέους δρόμους του μεταξιού, σειρά θαλάσσιων και σιδηροδρομικών συνδέσεων των οικονομιών της Κίνας και της Ευρώπης. Το Παρίσι θέλει να δει τον διάδρομο ΙΜΑΕ να ενισχύει τις εμπορικές σχέσεις της Ινδίας, των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους από την περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: