«Απαιτείται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το φίδι του φασισμού»

«Απαιτείται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το φίδι του φασισμού»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη καταπολέμησης της «λαίλαπας» του φασισμού.

«Από μικρό παιδί πολέμησα τον φασισμό και τον ναζισμό. Υπέρτατο καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ τον ελληνικό λαό από τη λαίλαπα που επέρχεται». Αυτή ήταν η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχαν με την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «απαιτείται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το φίδι του φασισμού», όπως είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε για καιρό στον κόρφο μας κρυμμένο το φίδι. Κάποιοι νόμισαν ότι ήταν φιδάκι. Κάποιοι τώρα ξαφνιάζονται. Έφτασε η στιγμή η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει και υπάρχει το νομικό πλαίσιο. Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στο χάϊδεμα από μερικά ΜΜΕ της Χρυσής Αυγής και να δοθεί τέλος στις ανιστόρητες εξισώσεις που νομιμοποιούν την εγκληματική της δραστηριότητα. Ήρθε η ώρα η Χρυσή Αυγή να τεθεί ενώπιον του νόμου», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του φασισμού. Ειλικρινά θλίβομαι γι’ αυτό. Εμείς σήμερα θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου ανοιχτά και μπροστά στο λαό να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης των νεοναζί. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εγγυητής της ομαλότητας και των δημοκρατικών θεσμών και μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να απομονώσουμε τους εγκληματίες και να προστατέψουμε την κοινωνία από τη βαρβαρότητα», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος μπορεί να «μαυρίσει» τη Χρυσή Αυγή;

Υπ. Δικαιοσύνης: Άκαιρη η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών
Άκαιρη θεωρούν, στην παρούσα χρονική στιγμή, τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού αυτό μπορεί, όπως σημειώνουν, να εκληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι ο κ. Αθανασίου εκτιμά ότι «οποιαδήποτε ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στις επίμαχες υποθέσεις, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες, τίποτα ουσιαστικό δεν θα προσφέρει».

«Το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των παρόμοιων φαινομένων και δράσεων και οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία απαιτηθεί, θα εξετασθεί με ψυχραιμία», λένε οι συνεργάτες του υπουργού, ενώ προσθέτουν ότι «σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πεποίθηση του υπουργού είναι ότι η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί όλων των υποθέσεων -κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα-, στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και υπό την εποπτεία της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κινείται με ταχύτατους ρυθμούς για την σε βάθος διαλεύκανσή τους και την παραπομπή των υπαιτίων σε δίκη.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Ορέστου

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε για πολλά χρόνια»