Από δάσκαλος αγγλικών ο πιο πλούσιος στην Ασία

Από δάσκαλος αγγλικών ο πιο πλούσιος στην Ασία

Η πορεία του Jack Ma προς την κορυφή συνεχίζεται με «όχημα» την Alibaba.

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος σε όλη την Ασία είναι πλέον ο 50χρονος ιδρυτής της Alibaba, της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, Jack Ma. Σύμφωνα με το δείκτη των εκατομμυριούχων του Bloomberg, το αφεντικό της Alibaba ξεπέρασε τον Li Ka-shing, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Ma είναι πρώην δάσκαλος αγγλικών και το 2014 αύξησε την περιουσία του κατά 25 δισ. δολ., φτάνοντάς την στα 28,6 δισ. δολάρια.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του προέρχεται από το μερίδιό του στην Alibaba, το οποίο αποτιμάται σε 16,3 δισ. δολ. Το 2014 για τον ίδιο ήταν άλλωστε μια σπουδαία χρονιά. Συνολικά η Alibaba άντλησε 21,8 δισ. δολ. κατά τη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πλέον κατέχει τα σκήπτρα της μεγαλύτερης IPO στην ιστορία των αμερικανικών εισηγμένων.

Η εταιρεία έχει φτάσει την κεφαλαιοποίησή της στα 259 δισ. δολ. και είναι μεγαλύτερη από αυτή της Amazon και της eBay.

Πάντως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία και αυτό το επιβεβαίωσε ο Jack Ma σε μια συνέντευξη του μόλις πριν από ένα μήνα στο CNBC.

Ο ιδρυτής της Alibaba μίλησε στο CNBC από τα κεντρικά της εταιρείας του στην πόλη Hangzhou, και με μια πολύ εξομολογητική διάθεση είπε ότι τελευταία δεν είναι ευτυχισμένος, καθώς νοιώθει ότι το να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του είναι μεγάλο βάσανο.

«Αυτό το μήνα δεν είμαι και πού ευτυχισμένος – νομίζω ότι φταίει η υπερβολική πίεση. Προσπαθώ να γίνω πιο χαρούμενος γιατί ξέρω ότι αν είμαι καλά, θα είναι καλά και οι συνεργάτες μου και αν οι μέτοχοι είναι δυστυχισμένοι, το ίδιο θα γίνουν και οι πελάτες», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι άλλοι, μου λένε: ‘Jack, είναι ωραίο να είσαι πλούσιος’. Ναι, ωραίο είναι, αλλά όχι και το να είσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της χώρας σου. Είναι μεγάλος μπελάς γιατί όλοι σε πλησιάζουν για τα λεφτά σου», ανέφερε στη συνέντευξη και συμπλήρωσε: «Θέλω οι άλλοι να με δουν αλλιώς, να λένε ‘να ο άνθρωπος που περνά καλά’ και θέλω να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου».

Μάλιστα δήλωσε πως θέλει να πετάξει από πάνω του αυτόν τον μπελά και ψάχνει τρόπους να χρησιμοποιήσει τα λεφτά του για να προσφέρει στην κοινωνία, όπως με τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα μπορεί «να ξοδεύει χρήματα με επιχειρηματικό τρόπο».

Δείτε ακόμη: 

Σπάνιο βίντεο: Πώς ξεκίνησε η Alibaba πριν 15 χρόνια

Τα «χρυσά» tips του Κινέζου Μπάφετ