Από το eBay στο δοκιμαστήριο του μέλλοντος

Από το eBay στο δοκιμαστήριο του μέλλοντος

Η Nordstrom δοκιμάζει ολόσωμους καθρέφτες που λειτουργούν όπως οι ιστοσελίδες, καθώς η τεχνολογία εισβάλλει για μια ακόμη φορά στη σφαίρα των αγορών.

του Φιλ Ουάμπα

Φανταστείτε ότι είστε σε ένα δοκιμαστήριο και δοκιμάζετε μερικά ρούχα. Ψάχνετε για παπούτσια, ή θέλετε να διαβάσετε κριτικές για το προϊόν, ή απλά να καλέσετε έναν υπάλληλο για να σας φέρει ένα ρούχο σε διαφορετικό χρώμα ή μέγεθος, αντί να πρέπει να ντυθείτε πάλι και να βγείτε στο κατάστημα για να το πάρετε. Σε δύο καταστήματα της Nordstrom στις ΗΠΑ, ένα στο Σιάτλ, το άλλο στο Σαν Χοσέ, η εταιρεία είναι έτοιμη να προσφέρει στους πελάτες της την τεχνολογία από το eBay για αυτό ακριβώς.

Την επόμενη εβδομάδα η Nordstrom θα αρχίσει να δοκιμάζει ολόσωμους καθρέφτες οι οποίοι, μόλις τους ακουμπήσει ένας πελάτης, μετατρέπονται σε διαδραστικές οθόνες, δημιουργώντας ουσιαστικά «έξυπνα» δοκιμαστήρια!

Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε ένα ανεκμετάλλευτο μέρος του καταστήματος, όπου πολλοί πελάτες λαμβάνουν τελικά τις αγοραστικές τους αποφάσεις: το δοκιμαστήριο.

«Ο τρόπος που οι πελάτες ψωνίζουν ρούχα έχει εξελιχθεί», λέει ο Τζέιμι Νορντστρομ, επικεφαλής καταστημάτων και πρώην διευθύνων της εταιρείας ηλεκτρονικών πωλήσεων Nordstrom Direct. «Πώς μπορούμε να πάρουμε όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους πελάτες όταν ψάχνουν ρούχα στο διαδίκτυο και να τις μεταφέρουμε στα δοκιμαστήρια, ώστε να πετύχουμε τη χρυσή τομή;». Αυτή η χρυσή τομή είναι το Άγιο Δισκοπότηρο για τους λιανοπωλητές που θέλουν να επωφεληθούν πλήρως από καταστήματα τους στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Nordstrom, η οποία θεωρείται τεχνολογικός ηγέτης στο χώρο της λιανικής πώλησης, σχεδιάζει μέχρι το 2018 να ξοδέψει 1,2 δισ. δολάρια σε τεχνολογία σχετική με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα κέντρα διεκπεραίωσης και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα καταστήματα – μέσω π.χ. αυτών των δοκιμαστηρίων. Το τελευταίο τρίμηνο, οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα της παρέμειναν αμετάβλητες, και αυτό φανερώνει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει να προσπαθεί για να αυξήσει τις αγορές από τους πελάτες των καταστημάτων.

Η Nordstrom δεν είναι η μόνη που ψάχνει για το επόμενο βήμα στην τεχνολογία λιανικών πωλήσεων. Η Bloomingdale, η αριστοκρατική αλυσίδα που ανήκει στη Macy Inc, πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζει και εκείνη «έξυπνα» δοκιμαστήρια, εξοπλισμένα όμως με επιτοίχια iPads και όχι διαδραστικούς καθρέφτες, σε πέντε από τα καταστήματά της.

Στα έξυπνα δοκιμαστήρια της Nordstrom, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να εισέλθουν με αντικείμενα που έχουν επιλέξει από το κατάστημα, καθώς και με εκείνα που προτείνει ο υπάλληλος. Θα είναι επίσης εξοπλισμένα με σαρωτές barcode για να προσδιορίσουν τί είναι διαθέσιμο στο κατάστημα, ώστε αν ένας πελάτης χρειάζεται ένα ρούχο σε άλλο μέγεθος ή χρώμα, να μπορεί να δει ο ίδιος εάν υπάρχει σε απόθεμα και να δώσει εντολή στον υπάλληλο να το φέρει.

Για την eBay, η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα εξέλιξης της εφαρμογής που δημιούργησε για τη Minkoff και την Kate Spade, τη διαδραστική βιτρίνα σε τέσσερα καταστήματα του Μανχάταν που επιτρέπει στους πελάτες που βρίσκονται στο δρόμο να παραλάβουν εμπορεύματα και να δώσουν παραγγελίες. Τα καταστήματα της Minkoff έχουν την ικανότητα να θυμούνται τί δοκίμασε ένας πελάτης σε μια προηγούμενη επίσκεψη, μια δυνατότητα που δεν θα έχει η Nordstrom.