Από Φεβρουάριο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Από Φεβρουάριο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1.

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 από 6.000.000 φορολογούμενους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Το ηλεκτρονικό σύστημα θα «ανοίξει» τις πύλες την 1η Φεβρουαρίου και θα κλείσει στα τέλη Απριλίου.

Το νέο έντυπο θα έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι.

Εντύπωση προκαλεί ότι διατηρήθηκε στο έντυπο Ε1 ο κωδικός 049 όπου μέχρι σήμερα συμπληρωνόταν το ποσό των αποδείξεων που είχε συγκεντρώσει ο φορολογούμενος προκειμένου να έχει την έκπτωση των 21.000 ευρώ. Επίσης, δεν έχει προστεθεί ειδικός κωδικός για όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η υποβολή των δηλώσεων να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. Οι φόροι, με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα καταβληθούν στα τέλη Μαΐου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική , καθώς αφορά στα εισοδήματα του 2015. Ειδικότερα οι αλλαγές στο έντυπο Ε1:

α) Στη στήλη που δηλώνονταν τα εισοδήματα ή τα πληροφοριακά στοιχειά της συζύγου θα δηλώνονται πλέον και τα στοιχεία της/του συζύγου με σύμφωνο συμβίωσης.

β) Στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς.

γ) Διατηρείται στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει.

δ) Στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια.

Πηγή: Η Καθημερινή