Από όνειρο… εφιάλτης, το σπίτι για τον Έλληνα

Από όνειρο… εφιάλτης, το σπίτι για τον Έλληνα

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια οι φόροι στα ακίνητα κάνουν δυσβάστακτη την προοπτική απόκτησης κατοικίας.

 

Τα τεράστια φορολογικά βάρη που έπεσαν στις ιδιοκτησίες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι ιδιοκτήτες σπιτιών φτάνουν σήμερα να καταναλώνουν ως και το 40% του εισοδήματός τους για να πληρώνουν φόρους για το σπίτι τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη αναγκών στέγασης, ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%.

Το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει σε 40,9%, έναντι 11,3% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% (11,5% στην Ε.Ε.). Ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται με την κατοχή ακινήτου και όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τη διαμονή σε αυτό, όπως π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο κτλ.

Η αμέσως επόμενη χώρα της ΕΕ με τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στο ακίνητο είναι η Βουλγαρία, όμως το ποσοστό φτάνει ως και το 20,5%. Δηλαδή το μισό από ότι ισχύει στην Ελλάδα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 το ποσοστό των Ελλήνων που ήταν υπέρμετρα επιβαρυμένο οικονομικά ως προς το ακίνητό του, διαμορφωνόταν σε 18,1% έναντι 10,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κι αυτό διότι από το 2010 ως και το 2015 οι φόροι κατοχής ακινήτων αυξήθηκαν έξι φορές, από τα 500 εκατ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 αυξήθηκαν εκ νέου σε 3,5 δισ. ευρώ.