Από ποια πόλη τα McDonalds ζητούν 18 εκατ. ευρώ!

Από ποια πόλη τα McDonalds ζητούν 18 εκατ. ευρώ!
Photo:

Διεκδικούν νομικά από τις δημοτικές αρχές της Φλωρεντίας 18 εκατομμύρια ευρώ.

Η πόλη θέσπισε φέτος το μέτρο της υποχρεωτικής αίτησης για χορήγηση άδειας καταστήματος ώστε να προστατευθεί από την αύξηση των καταστημάτων που συνδέονται με τον μαζικό τουρισμό.

Τα McDonald’s κατέθεσαν αγωγή εναντίον των δημοτικών αρχών της πόλης της Φλωρεντίας ζητώντας 18 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση. Ο λόγος; Η αίτηση του γίγαντα του γρήγορου φαγητού για χορήγηση αδείας για να ανοίξει κατάστημα δίπλα στο Il Duomo, τον φημισμένο καθεδρικό της πόλης, απορρίφθηκε.

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας ήταν ο πρώτος που απέρριψε τον Ιούνιο την αίτηση, βάσει της οποίας τα McDonald’s ζητούσαν έγκριση για ένα νέο κατάστημα στην ιστορική πλατεία Piazza Del Duomo. Έναν μήνα μετά, ένα τεχνικό πάνελ ειδικών που ως αποστολή έχει την προστασία του ιστορικού κέντρου της πόλης επικύρωσε την απόφαση.

«Τα McDonald’s έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση εφόσον αυτό επιτρέπεται βάσει νόμου, αλλά κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να πούμε όχι» δήλωσε ο δήμαρχος Ντάριο Ναρντέλα, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Φλωρεντίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια της προσπάθειας προστασίας της «παραδοσιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η Φλωρεντία είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και η Piazza Del Duomo, όπου τα McDonald’s ήλπιζαν να ανοίξουν το νέο κατάστημά τους, είναι το αξιοθέατο που επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες. Η «Πλατεία του Καθεδρικού» φιλοξενεί πολλά ιστορικά κτίρια.

Τον Ιανουάριο, οι δημοτικές αρχές θέσπισαν νέους κανόνες αδειοδότησης καταστημάτων με στόχο την προστασία των ιστορικών μνημείων αλλά και τη διατήρηση παραδοσιακών τοσκάνικων προϊόντων και επιχειρήσεων στην καρδιά της πλατείας. Στόχος αυτής της κίνησης είναι ο περιορισμός των καταστημάτων που στοχεύουν στον μαζικό τουρισμό.

Πάντως, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση των McDonald’s να ανοίξουν το δέκατο κατάστημά τους στη Φλωρεντία, οι κάτοικοί της έσπευσαν να αντιδράσουν· 24.000 εξ’ αυτών υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της γνωστής αλυσίδας ταχείας εστίασης.