Από πού προέρχεται η μυστηριώδης εισροή κεφαλαίων προς την Τουρκία

Από πού προέρχεται η μυστηριώδης εισροή κεφαλαίων προς την Τουρκία
epa06947671 A currency exchange office worker counts Turkish liras in Istanbul, Turkey, 13 August 2018. The Turkish central bank on 13 August 2018 said it was closely monitoring the lira's performance and seek counter-measures. The Turkish lira hit a new record low against the US dollar within the scope of an escalating feud with the US. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι ανεξήγητες εισροές προήλθαν πιθανώς από Τούρκους που έφεραν αποταμιεύσεις μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά όταν η λίρα είναι αδύναμη, ή καταθέτοντας ξένο νόμισμα που κερδίζουν από τους τουρίστες.

Οι μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων προς την Τουρκία αγγίζουν νέα υψηλά, ενισχύοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα παρά το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα και την ασθενή ζήτηση για λίρες, γράφει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της Άγκυρας δήλωσε ότι τον Ιούλιο αυξήθηκαν στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα χρήματα που δεν προσμετρώνται στα μηνιαία στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, ανεβάζοντας τον σχετικό απολογισμό στα 24,4 δισ. δολάρια το πρώτο επτάμηνο του έτους. Και τα δύο ποσά αποτελούν ρεκόρ 40ετίας, όσο δηλαδή τηρούνται στατιστικά αρχεία.

Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι ανεξήγητες εισροές προήλθαν πιθανώς από Τούρκους που έφεραν αποταμιεύσεις μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά όταν η λίρα είναι αδύναμη, ή καταθέτοντας ξένο νόμισμα που κερδίζουν από τους τουρίστες.

Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν μπορούν, βέβαια, να εξηγήσουν τους αριθμούς. Τον Ιούλιο οι παραθεριστές άφησαν 4,5 δισ. δολάρια στην Τουρκία, και 16,4 δισ. δολάρια αν μετρήσουμε από τον Ιανουάριο.

Τα δεδομένα τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνουν προβλέψεις που βασίζονται σε μακροπρόθεσμα πρότυπα δαπανών που συχνά δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Αυτό μπορεί να εξηγήσει ως έναν βαθμό τα λεγόμενα καθαρά σφάλματα και παραλείψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτζετσκί είπε ότι είναι μεν φυσιολογικό τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να δείχνουν κάποιο κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης, ωστόσο η συνεχής αύξηση ροών στην οικονομία της Τουρκίας είναι «πρόβλημα». Μπορεί να προσδίδουν λανθασμένες υποθέσεις για έσοδα από υπηρεσίες.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας βρίσκεται σε άνοδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άνοδο στις τιμές ενέργειας. Οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω κατά 4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο και το φετινό έλλειμμα έχει ανέλθει στα 36,7 δισ. δολάρια.

Οι απώλειες της λίρας και ο πληθωρισμός-τέρας στο 80%, που τροφοδοτείται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, επιδεινώνουν τις προοπτικές.

Οι μυστηριώδεις εισροές βοήθησαν την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τη λίρα σχετικά σταθερή από την αρχή του έτους, αφού έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της σε μια πολύμηνη πτώση το 2021.

Όμως, «λόγω της φύσης των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας σε ακαθάριστους, καθαρούς όρους και όρους ρευστότητας, η χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να είναι πιο δύσκολη τους επόμενους 12 μήνες», αν οι τουρκικές εταιρείες συνεχίσουν να αποπληρώνουν περισσότερα χρέη από όσα δανείζονται, είπε ο Ερτζάν Εργκουζέλ. αναλυτή της Barclays σε σημείωμα τη Δευτέρα.