Από τα δικαστικά έδρανα, στο παλάτι της Ρώμης

Από τα δικαστικά έδρανα, στο παλάτι της Ρώμης
Ράτζι, Δήμαρχος Ιταλίας

Ποια είναι η 37χρονη νεοεκλεχθείσα δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι.

Επιβεβαίωσε τα exit polls η Βιρτζίνια Ράτζι η οποία αναδείχθηκε δήμαρχος της Ρώμης με ποσοστό 67,3% αφήνοντας πίσω τον κεντροαριστερό αντίπαλό της, συνονόματο, Βιρτζίνιο Μέρολα με 32.7%. Το κίνημα των Πέντε Αστέρων πέτυχε μεγάλη νίκη και στο Τορίνο καθώς η υποψήφιά του Κιάρα Απεντίνο, υπερίσχυσε με ποσοστό 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ποιο είναι όμως το προφίλ της νέας -κυριολεκτικά και μεταφορικά- δημάρχου;

Η γοητευτική Ιταλίδα Ράτζι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ρώμη και σπούδασε στη Νομική Σχολή. Παντρεμένη με τον ραδιοφωνικό σκηνοθέτη, Αντρέα Σεβερίνι, το 2013 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος. Η η 37χρονη δήμαρχος, είχε ασχοληθεί με θέματα που αφορούσαν στα σχολεία της Ρώμης και το περιβάλλον.

Η προεκλογική καμπάνια της 37χρονης δικηγόρου δεν περιείχε πολιτικές δηλώσεις, αλλά είχε επικεντρωθεί στα βασικά πρακτικά προβλήματα της πόλης, δηλαδή τα ζητήματα του κυκλοφοριακού και της καθαριότητας στην πρωτεύουσα όπως επίσης και τον “ξεκαθάρισμα” των οικονομικών του δήμου.

Η Βιρτζίνια Ράτζι υποσχέθηκε στους δημότες της ιταλικής πρωτεύουσας ειδικές λωρίδες για τα λεωφορεία και για τους ποδηλάτες, ενώ σε συνέντευξή της στον Guardian, είχε δηλώσει ότι, εφόσον εκλεγεί όχι μόνο θα «καθαρίσει» τη Ρώμη κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά, καθώς θα φροντίσει να λάβει και τους μη καταβληθέντες φόρους από το Βατικανό.

Ράτζι, Ρώμη
Ράτζι, Ρώμη
Ράτζι, Ρώμη

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», δήλωσε η Ιταλίδα νέα δήμαρχος αμέσως μετά την εκλογή της. «Θα δώσουμε προτεραιότητα στην νομιμότητα και στη διαφάνεια των θεσμών, ξεκινά μια νέα εποχή», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «έστω και αν τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, νιώθω έτοιμη να αναλάβω τη διακυβέρνηση της Ρώμης».

«Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία συζητήθηκε από ιταλικό  Τύπο λόγω της ενασχόλησής της σε νομικό γραφείο όπου είχε επαφές με προσωπικότητες της κεντροδεξιάς, της ακροδεξιάς καθώς και με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρώην υπουργό Αμύνης, Τζέσαρε Πρέβιτι, ο οποίος καταδικάστηκε για δωροδοκία δικαστών.