Από το AI στη μόδα: Γιατί οι tech κολοσσοί θέλουν ξαφνικά να γίνουν… cool

Από το AI στη μόδα: Γιατί οι tech κολοσσοί θέλουν ξαφνικά να γίνουν… cool
BOGOTA, COLOMBIA - MAY 12: Models showcase designs by Colombian designers during the ninth edition of Bogota Fashion Week in Bogota, Colombia, on May 12, 2026. Juancho Torres / Anadolu (Photo by Juancho Torres / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η Silicon Valley αλλάζει ύφος...

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που κάποτε υπερηφανεύονταν για την αδιαφορία τους απέναντι στη μόδα, σήμερα λανσάρουν ρούχα, συμμετέχουν σε fashion events και επενδύουν όλο και περισσότερο στο lifestyle branding.

Η νέα σχέση της τεχνολογίας με τη μόδα έγινε ιδιαίτερα εμφανής μετά την πρόσφατη κίνηση της Palantir Technologies να λανσάρει δική της σειρά ρούχων.

Το προϊόν που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα ήταν ένα βαμβακερό workwear jacket αξίας 239 δολαρίων, διαθέσιμο σε μπλε και μαύρο χρώμα, με το λογότυπο της εταιρείας στο στήθος. Και τα 420 κομμάτια εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Eliano Younes της Palantir δήλωσε στους New York Times ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στη φιλοσοφία «επαναβιομηχανοποίησης της Αμερικής», τονίζοντας ότι το μπουφάν κατασκευάζεται στη Μοντάνα και εμπνέεται από την παραδοσιακή εργατική ενδυμασία.

Το συγκεκριμένο στιλ, γνωστό ως «chore coat», έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια από καθαρά χρηστικό ρούχο σε fashion statement, υιοθετημένο τόσο από luxury brands όσο και από celebrities όπως ο Harry Styles.

Η AI θέλει να αποκτήσει «πολιτιστικό κεφάλαιο»

Η Palantir δεν είναι η μόνη εταιρεία που επιχειρεί να συνδέσει την τεχνολογία με το lifestyle.

Η Anthropic συνεργάστηκε πρόσφατα με το Air Mail για pop-up stores σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, προσφέροντας branded merchandise και experiential events γύρω από την AI.

Την ίδια στιγμή, η OpenAI διαθέτει online κατάστημα με ρετρό αισθητικής μακρυμάνικα μπλουζάκια που απευθύνονται κυρίως στη Gen Z, αξιοποιώντας το trend του «παλιού internet» design.

Σύμφωνα με αναλυτές μόδας και πολιτισμού, οι κινήσεις αυτές δεν αφορούν απλώς το merchandising. Στόχος είναι οι τεχνολογικές εταιρείες να αποκτήσουν «πολιτιστικό κεφάλαιο» και να γίνουν πιο αποδεκτές κοινωνικά και αισθητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met Gala και η νέα εικόνα της Silicon Valley

Το φετινό Met Gala θεωρήθηκε από πολλούς σημείο καμπής για τη σχέση της Silicon Valley με τη μόδα.

Ο Jeff Bezos και η Lauren Sánchez βρέθηκαν στο κεντρικό τραπέζι της εκδήλωσης μέσω δωρεάς 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Mark Zuckerberg, ο Sergey Brin και στελέχη από TikTok, Instagram, Slack και Snap.

Η OpenAI, η Meta και η Snap Inc. φέρονται επίσης να αγόρασαν τραπέζια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Ο Zuckerberg, ειδικά, έχει τα τελευταία χρόνια επενδύσει συστηματικά σε ένα πιο fashion-forward προφίλ, αντικαθιστώντας τα χαρακτηριστικά hoodies με designer εμφανίσεις και front-row παρουσίες σε επιδείξεις μόδας όπως της Prada στο Μιλάνο.

«Taste-washing» ή πραγματική πολιτιστική στροφή;

Ορισμένοι αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή τη νέα τάση.

Ο Kyle Chayka του New Yorker περιγράφει το φαινόμενο ως «taste-washing» — μια προσπάθεια των τεχνολογικών κολοσσών να προσδώσουν πιο ανθρώπινο και πολιτισμικά αποδεκτό προφίλ σε τεχνολογίες που συχνά επικρίνονται για υπερβολική αυτοματοποίηση ή κοινωνικές επιπτώσεις.

Άλλοι, πάντως, βλέπουν θετικά το γεγονός ότι η Silicon Valley δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για δημιουργικότητα, αισθητική και ανθρώπινη έκφραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: