Από το ζενίθ στο ναδίρ – Χωρίς καμία αξία πλέον η πλειοψηφία των NFTs

Από το ζενίθ στο ναδίρ – Χωρίς καμία αξία πλέον η πλειοψηφία των NFTs
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρευνα αποκαλύπτει την κατακόρυφη πτώση των NFTs.

Δεκάδες χιλιάδες NFTs που κάποτε θεωρούνταν το… next big thing στην τεχνολογία και προσέλκυσαν διάσημους, καλλιτέχνες, πλέον δεν έχουν σχεδόν καμία απολύτως αξία.

Τα NFT είναι μια μορφή κρυπτονομίσματος, που βασίζεται στην blockchain τεχνολογία και χρησιμοποιείται για την επισημοποίηση της ιδιοκτησίας και της αυθεντικότητας ενός ψηφιακού αρχείου, όπως εικόνα, βίντεο ή κείμενο.

Στηριζόμενα σε κάποιο βαθμό στην ανοδική πορεία των κρυπτονομισμάτων το 2021, τα συγκεκριμένα tokens είχαν γίνει hype, καταγράφοντας σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαίες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του εν λόγω έτους.

Σύμφωνα με έκθεση της dappGambl, που εξέτασε δεδομένα από το NFT Scan και το CoinMarketCap, περίπου το 95% αυτών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι πια πρακτικά… άχρηστα. Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά σε 73.257 συλλογές NFT. Από αυτές, οι 69.795 συλλογές έχουν συνολική αξία μηδέν ETH (1 ETH να ισοδυναμεί περίπου με 1.600 δολάρια σήμερα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το 79% των NFT συλλογών διαθέτουν πάρα πολλά tokens, που παραμένουν χωρίς ιδιοκτήτες, επισημαίνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόλις το 1% των NFTs ξεπερνά τα 6.000 δολάρια σε αξία.

Η έρευνα ανέλυσε επίσης το κόστος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που σχετίζεται με τη δημιουργία των NFTs. Οι ερευνητές εντόπισαν 195.699 συλλογές NFT χωρίς ιδιοκτήτες ή μερίδια στην αγορά και βρήκαν ότι η ενέργεια που απαιτείται για τη δημιουργία τους ήταν συγκρίσιμη με 27.789.258 kWh, με αποτέλεσμα την εκπομπή περίπου 16.243 μετρικών τόνων CO2.

Δηλαδή, η έκθεση αποκάλυψε ότι 16.243 μετρικοί τόνοι CO2 αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές 2.048 σπιτιών. Είναι επίσης ισοδύναμοι με τις ετήσιες εκπομπές 3.531 αυτοκινήτων…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: