Από τους υπονόμους του Λονδίνου…στο Μουσείο

Το Μουσείο του Λονδίνου, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο για θέματα άστεως, αποφάσισε να εκθέσει ένα μοναδικό εύρημα των υπονόμων.

Το Μουσείο του Λονδίνου έχει προσθέσει στη μόνιμη συλλογή του δείγματα ενός από τα πιο αηδιαστικά και τεράστια βουνά λίπους τα οποία έχουν ποτέ βρεθεί στους υπονόμους της πόλης. Και δεν αρκέστηκε στο να τα εκθέτει στις αίθουσες του μουσείου, αλλά τα εξέθεσε και στο διαδίκτυο να τα δει όλος ο πλανήτης.

Τον Σεπτέμβριο του 1917, η Thames Water, η ιδιωτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ύδρευση και διαχείριση των απορριμμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα, ανακάλυψε ένα τερατώδες βουνό λίπους που μπλόκαρε το δίκτυο υπονόμων στο Whitechapel. Αυτή η συμπαγής μάζα λίπους, περιττωμάτων και άλλων υλικών είχε μήκος 250 μέτρων και βάρος όσο δύο αεροσκάφη Airbus. Τους πήρε ένα μήνα για να το κατατμήσουν.

Το Μουσείο του Λονδίνου, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο για θέματα άστεως, αποφάσισε να εκθέσει κάποια κομμάτια, για να τιμήσει την ιστορική ανακάλυψη. Με ενθουσιασμό, βάφτισαν «Fatberg» (Βουνό λίπους) τα δύο κομμάτια που εξέθεσαν, το μεγαλύτερο των οποίων έχει μέγεθος κουτιού παπουτσιών. Τα εξέθεσαν, με δωρεάν πρόσβαση, από τον Φεβρουάριο έως τον περασμένο Ιούλιο.

«Τα δείγματα του βουνού λίπους του Whitechapel έχουν αποδειχτεί πολύ αμφιλεγόμενα μουσειακά εκθέματα, προκαλώντας εντυπωσιασμό και αηδία στους επισκέπτες μας, ενώ, ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνουν να στοχαστούν τη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η πόλη» τόνισε, στην εφημερίδα Guardian η Βάικι Σπαρκς, επιμελήτρια της κοινωνικής και εργασιακής ιστορίας στο Μουσείο του Λονδίνου.

Φωτογραφία: David Parry/ PA Wire

Δείτε ακόμη: Ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, Αστερίξ ο Γαλάτης σε μουσείο του Λονδίνου