Αποκαλύψεις Ολάντ: Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit, μου το είχε πει

Αποκαλύψεις Ολάντ: Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit, μου το είχε πει
French President Francois Hollande speaks during the annual television interview at the Elysee Palace following the Bastille Day military parade in Paris, France, July 14, 2015. REUTERS/Alain Jocard/Pool - RTX1K9Z9

Τι προκύπτει από τις εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde.

Νέοι διάλογοι μεταξύ Ολάντ και Τσίπρα αποκαλύπτονται στο βιβλίο υπό τον τίτλο: «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», το οποίο περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde.

Οι νέοι διάλογοι καλύπτουν μια μακρά περίοδο από τη πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από την έναρξη της διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές μέχρι τη συμφωνία του Ιουλίου 2015.

Για τη σχέση Ολάντ – Τσίπρα αναφέρεται: « Ο Φρανσουά Ολάντ μοιάζει σαν να απευθύνεται στον μικρό αδερφό του, που είναι λίγο χαμένος. Η διαφορά ηλικίας -οι δύο άνδρες έχουν ακριβώς 20 χρόνια διαφορά- και πάνω απ’ όλα η εμπειρία του Ολάντ παίζει σημαντικό ρόλο».

«Γνωρίζω πως για εσάς το πρόβλημα είναι η υποδοχή αξιωματούχων ή τεχνοκρατών που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό στην τρόικα. Μπορώ να καταλάβω τα μούτρα που κάνουν, γιατί έρχονται κι εδώ για να δουν τη Γαλλία», λέει ο Ολάντ στον Τσίπρα, την άνοιξη του 2015, αναφερόμενος στα κλιμάκια της τρόικας.

«Μπορούμε να δεχθούμε άτομα που έρχονται σε εμάς και μας συμβουλεύουν με τρόπο μόνιμο, όχι όμως αυτή η εικόνα των ατόμων που χτυπάνε τις πόρτες, πηγαίνουν στα υπουργεία, παίρνουν τους φακέλους και ξαναφεύγουν. Μπορούμε να δίνουμε διακριτικά όλα τα στοιχεία που μας ζητούν όλοι οι εμπειρογνώμονες», φέρεται να του απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Τα σκυλιά, οι Γερμανοί…» και η Λαγκάρντ
Το βιβλίο αποκαλύπτει στοιχεία αναφορικά με τη γερμανική στάση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, αλλά και την αντίδραση της Γαλλίας.

Οι Γερμανοί φέρονται να επιμένουν να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ, κάτι που ενοχλεί το Παρίσι. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η φράση που αποδίδεται στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν: «Αυτά τα σκυλιά οι Γερμανοί έχουν πιαστεί από το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ο Ολάντ, όπως επισημαίνεται, φοβάται ότι «οι Γερμανοί, εξοργισμένοι από τους δισταγμούς του Τσίπρα, θα πετάξουν έξω από την Ευρώπη τους Έλληνες, όποιες κι αν είναι οι υποχωρήσεις που θα κάνουν». Κι ο Σαπέν λέει: «Υπάρχει μια απόφαση της Μέρκελ που λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του χρέους.Ναι αλλά αυτό είναι φυσιολογικό».

«Κι εμείς το ίδιο λέμε. Η Λαγκάρντ δεν μας διευκολύνει, γιατί εκείνη μιλάει πάντα για απομείωση του χρέους», προσθέτει ο Ολάντ.

«Το ΔΝΤ, εάν πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, σημαίνει ότι είναι υπέρ του Grexit», τονίζει ο Σαπέν.

«Ναι, αυτό πιστεύω. Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου. Μου το έχει πει. Με επιχειρήματα τα οποία μπορούμε να ακούσουμε. Πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν η αναστολή της από τη ζώνη του ευρώ», αναφέρει.

Οι συμβουλές Ολάντ
Στο βιβλίο, ο Ολάντ αποκαλύπτει και τι φέρεται να είπε στον Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Είπα στον Τσίπρα: Βάζουμε όλες τις υπηρεσίες στη διάθεσή σου, τουλάχιστον θα σε βοηθήσουμε σε τεχνικό επίπεδο. Θέσαμε 10 αξιωματούχους στην υπηρεσία της Ελλάδας, τον διευθυντή των φορολογικών υπηρεσιών και άλλους, ώστε όλα να τεθούν σε εφαρμογή. Του είπα: στην κατάσταση που βρίσκεσαι, δεν θα τα καταφέρεις, εάν δεν σε βοηθήσουν. Δέχεσαι; Δεν θα κάνουμε προτάσεις στη θέση σου. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να τα παρουσιάσουμε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να σου δώσουμε το πλαίσιο, τα στοιχεία. Και έτσι τους κάναμε να έρθουν στις Βρυξέλλες».