Αποκαλυπτική η δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή: Όπλα και μαχαίρια στην υπηρεσία του τρόμου

Αποκαλυπτική η δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή: Όπλα και μαχαίρια στην υπηρεσία του τρόμου

Τι αναφέρει η πρόταση του εισαγγελέα Ντογιάκου για όπλα που «ξεφορτώθηκαν» μέλη της οργάνωσης, σχέσεις με αστυνομικούς και τη συγκρότηση ένοπλης πολιτοφυλακής.

Αποκαλυπτικά για τον οπλισμό που διέθετε και τον τρόπο που δρούσε η Χρυσή Αυγή είναι η δικογραφία που υπέβαλλε ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», τα μέλη-υποστηρικτές της ΧΑ φέρονται να κατέχουν ολόκληρο οπλοστάσιο, το οποίο κατασχέθηκε από γραφεία και σπίτια, περιλαμβάνοντας περίστροφα, πιστόλια, καραμπίνες, τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, αεροβόλα, στειλιάρια και μεταλλικά κλομπ.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, όπλα και πυρομαχικά κατείχαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, ενώ στις τάξεις των μεσαίων στελεχών της ΧΑ, και ειδικά στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας, εντοπίστηκε μεγάλος οπλισμός.

Πέραν τούτων, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος, «σε ηλεκτρονικά πειστήρια βρέθηκε μεγάλος αριθμός φωτογραφιών διαφόρων προσώπων, ακόμη και βουλευτών, τα οποία (…) κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων, διαφόρων τύπων, όχι σε οργανωμένους και νόμιμους χώρους σκοποβολής, όπως π.χ. σκοπευτικούς ομίλους, αλλά στην ύπαιθρο».

«Βρέθηκε μεγάλος αριθμός φωτογραφιών διαφόρων προσώπων, ακόμη και βουλευτών, τα οποία (...) κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων, διαφόρων τύπων, όχι σε οργανωμένους και νόμιμους χώρους σκοποβολής, όπως π.χ.

Επίσης, τα εκατοντάδες όπλα που βρέθηκαν στα ψηφιακά αρχεία των κατηγορουμένων δεν είναι φωτογραφίες από το Διαδίκτυο. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν αυτά τα όπλα, εξηγείται από τις προσπάθειες των χρυσαυγιτών μετά τη δολοφονία Φύσσα να ξεφορτωθούν τα επιβαρυντικά στοιχεία.

Συνομιλία Λαγού -Δεβελέκου
Στην πρόταση Ντογιάκου αποκαλύπτεται η συνομιλία μεταξύ του Ι. Λαγού και του Σ. Δεβελέκου, στην οποία γίνεται λόγος να μεταβεί μέλος της ΧΑ στο σπίτι του κατηγορουμένου Θωμά Μπαρέκα (στέλεχος της Τ.Ο. Πειραιά) για να το «καθαρίσει», πριν πάει η Αστυνομία. Όπως παραθέτει το «Έθνος»:

«Ι. ΛΑΓΟΣ: Ελα, περνάνε τον Μάκη αυτόφωρο, επειδή θα πάνε και στο σπίτι του κοίτα αν έχει κάτι, κοιτάτε να το καθαρίσετε. Εντάξει;», ενώ σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία του λέει επίσης: «Τον Μάκη τον έχουν πιάσει για αυτόφωρο, θέλω να πας στο σπίτι του Μάκη, να χτυπήσεις το κουδούνι και να ρωτήσεις τον πατέρα του αν υπάρχει κάνα μαχαίρι, καμιά μαλακία, να τα πάρεις να φύγεις». Επίσης, ο Ι. Λαγός ξανατηλεφωνεί στο Σ. Δεβελέκο και του λέει: «Σωτήρη, καθάρισέ τον, έχει θέμα να πούμε με τι μαλακίες», για να πάρει την απάντηση: «Εχω στείλει ήδη τον Χάρη να πάει γρήγορα».

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η επώνυμη κατάθεση του υποψήφιου βουλευτή και πρώην επιστημονικού συνεργάτη της ΧΑ Ηλία Σταύρου, ο οποίος παρέδωσε στις Αρχές ένα πυροβόλο όπλο το οποίο ισχυρίζεται ότι αγόρασε από τον Κασάπη, τακτικό επισκέπτη των γραφείων του μορφώματος στην Πέλλα. Τον «έμπορο όπλο» του τον είχε συστήσει ο Ι. Σαχινίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης και επικεφαλής της Τ.Ο. Πέλλας!

Ο εισαγγελέας Ντογιάκος επισημαίνει στο πόρισμα και τις εξαγγελίες της ηγεσίας και των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερα τις δηλώσεις του Μιχαλολιάκου το 2010, σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας από ένοπλα μέλη της Χρυσής Αυγής για την καταστολή της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Για τη συγκρότηση ένοπλης πολιτοφυλακής για αυτοπροστασία από τους λαθρομετανάστες στο Ρέθυμνο, από τον Καρεφυλλάκη, από τον υποψήφιο Φ. Μπέλλο για τη συγκρότηση «Ταγμάτων Ασφαλείας», αλλά και στην ένορκη κατάθεση του Γεωργίου Παπαγεωργίου, πρώην πυρηνάρχη νοτίων προαστίων, ο οποίος είχε δηλώσει: «θεωρώ ότι υπάρχει θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές ή μέλη της ΧΑ».

Ενδεικτικές είναι και οι περιπτώσεις ηλεκτρονικών πειστηρίων, όπως το SMS στο κινητό του κατηγορουμένου Κ. Kορκοβίλη, στο οποίο κανονιζόταν παραγγελία για πυροβόλο όπλο και σφαιρών, αλλά και οι εκατοντάδες φωτογραφίες με τους Αναδιώτη, Μπενέκη, Πατέλη, Τσακανίκα, Καζαντζόγλου, Ρουπακιά και πολλών άλλων μεσαίων στελεχών να εκπαιδεύονται ή να κρατούν αληθινά όπλα και πυρομαχικά.

Καταδίκες στελεχών της Χρυσής Αυγής για παράνομη κατοχή όπλων
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Έθνους», «σημαντικό κομμάτι της πρότασης του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου αποτελεί και η αναφορά στο γεγονός ότι σημαντικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν συλληφθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν να κατέχουν όπλα χωρίς άδεια. Πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και τις συλλήψεις των στελεχών και των μελών της ΧΑ, αρκετές υποθέσεις έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία χρυσαυγιτών.

Ο Παναγιώτης Δράκος, στενός συνεργάτης του κατηγορούμενου βουλευτή Κορινθίας Ευστάθιου Μπούκουρα, ο οποίος με την υπ’ αριθ. 14532/2013 απόφαση του Β’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή, εκτός των άλλων και ενός πιστολιού μάρκας ZASTAVA, με γεμιστήρα και τέσσερα φυσίγγια.

Ο Νικήτας Σιώης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στον Νομό Σερρών, αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε για χάρη τού τότε «γαμπρού» του αρχηγού Αρτέμη Ματθαιόπουλου, έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών για παράνομη οπλοκατοχή και συγκεκριμένα ενός μαχαιριού, οκτώ στειλιαριών διαφόρων μηκών και ενός μετασκευασθέντος κυνηγετικού όπλου MAVERICK MODEL 88, από το οποίο αφαίρεσε το κοντάκι και προσάρμοσε πιστολοειδή λαβή.

Επίσης, ο Χρήστος Ρήγας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ και περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος με την υπ’ αριθ. 41429/2010 απόφαση του Ε’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου, μάρκας ZASTAVA, ενός γεμιστήρα και εννέα φυσιγγιών.

Τελευταίος αλλά σημαντικός, ο βουλευτής Ι. Λαγός, ο οποίος με την υπ’ αριθ. 8723/2011 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς, καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή πιστολιού μάρκας GLOCK, με γεμιστήρα, με δώδεκα φυσίγγια.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος τον Σεπτέμβριο του 2012 έβγαλε όπλο το οποίο προέταξε κατά συγκεντρωμένων αντιφασιστών στον Βόλο. “Από τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος (σ.σ.: Π. Ηλιόπουλος), στις 29-9-2012, είχε τεθεί επικεφαλής ανδρών – μελών της Τοπικής Οργάνωσης Βόλου, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης και κρατώντας στα χέρια του το όπλο που κατείχε νόμιμα ως βουλευτής το επιδείκνυε απειλητικά κατά ομάδας ατόμων, που διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής”.

Για το περιστατικό αυτό μάλιστα έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία στην οικεία Εισαγγελία, φωτοαντίγραφα της οποίας επισυνάπτονται στη δικογραφία.

Επίσης, στις 26-5-2013, ο ίδιος, με σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του, “χαιρέτησε” όσους διαμαρτύρονταν για την παρουσία του κόμματος της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση στην περιοχή της Αργαλαστής, σημειώνεται στην πρόταση».

Η αστυνομικός – πληροφοριοδότης της Χρυσής Αυγής
«Εξαιρετικά κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι λόγω της ιδιότητάς της ως αστυνομικού, ενημέρωνε έγκαιρα τα μέλη και στελέχη τού εν λόγω κόμματος για τις τυχόν καταγγελίες που γίνονταν ή τις δικογραφίες που σχηματίζονταν σε βάρος τους». Η πρόταση του εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκου είναι καταπέλτης και για τον ρόλο της αστυνομικού Β. Πόπορη.

Στις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τού επίσης κατηγορουμένου Νικολάου Αποστόλου καταγράφηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η αστυνομικός συνεννοείται μαζί του για την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα που είχε καταθέσει κατά της Χρυσής Αυγής.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνομιλία του Αποστόλου με την Πηνελόπη Κ. στις 21/9/2013 αναφέρει ότι του τηλεφώνησε «η Βέτα» και του είπε ότι ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων είναι, μάλλον, κάποια «? από αυτές τις κα…λες που έχεις διώξει? μία ξεκο…ρα που ήταν στη Νίκαια, χοντρή, γύρω στα 46-47?». Η Πόπορη συμβουλεύει, άλλωστε, τον συνομιλητή της να παραμείνει εκτός Αθηνών για να μη συλληφθεί.

Την αστυνομικό «καίνε» επίσης και ακόμη δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τον επίσης κατηγορούμενο Λέοντα Τσαλίκη. «Η πρώτη από τις εν λόγω τηλεφωνικές συνομιλίες έγινε μία ώρα πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα και η δεύτερη μισή, περίπου, ώρα μετά από αυτή, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο έχει καταγραφεί πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των στελεχών, μελών και οπαδών του εν λόγω κόμματος», σημειώνεται στο κείμενο.

Η ίδια η κατηγορουμένη, κατά την ανακριτική της απολογία, δεν έδωσε οποιαδήποτε εξήγηση για τον λόγο της πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Λ. Τσαλίκη, ο οποίος την ώρα εκείνη βρισκόταν στο «Κοράλλι» μαζί με τον επίσης κατηγορούμενο Ιωάννη Αγγο.

Η Βενετία Πόπορη κατηγορείται για ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου «περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων».

Πηγή: Έθνος, Μαρία Ψαρά-Λευτέρης Μπιντέλας