Αποκλειστικό: Ποια τα σχέδια του Viber για την Ελλάδα

Αποκλειστικό: Ποια τα σχέδια του Viber για την Ελλάδα

Ο Atanas Raykov αποκαλύπτει τα επόμενα σχέδια του πολυεθνικού κολοσσού - Τι ισχύει για την ειδική προσφορά για Ελλάδα. 

To έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων, που κατοικούν στη χώρα μας καθώς και των Ομογενών, για τη χρήση των υπηρεσιών του Viber, ήταν αυτό που οδήγησε την γνωστή πολυεθνική στο να επιλέξει το φετινό καλοκαίρι τη χώρα μας για να «τρέξει» την καμπάνια που αφορά σε δωρεάν κλήσεις μέσω Viber σε όποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονται Έλληνες.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο fortunegreece.com ο Atanas Raykov, Υπεύθυνος Διεθνών Συνεργασιών για τις τηλεπικοινωνίες & Γενικός Διευθυντής για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη της Viber, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε ότι αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στα θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Τσεχία, αλλά και Αφρική, αποτελούν περιοχές με προοπτικές ανάπτυξης, με τη διοίκηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες του τραπεζικού κλάδου, παροχής οικονομικών υπηρεσιών, τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης αλλά και ηλεκτρονικού εμπορίου.

O Atanas Raykov, Υπεύθυνος Διεθνών Συνεργασιών για τις τηλεπικοινωνίες & Γενικός Διευθυντής για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη της Viber.
O Atanas Raykov, Υπεύθυνος Διεθνών Συνεργασιών για τις τηλεπικοινωνίες & Γενικός Διευθυντής για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη της Viber.
O Atanas Raykov, Υπεύθυνος Διεθνών Συνεργασιών για τις τηλεπικοινωνίες & Γενικός Διευθυντής για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη της Viber.

Κύριε Raykov γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για την προσφορά των Δωρεάν κλήσεων τον περασμένο Αύγουστο; Ποια ήταν η ανταπόκριση των χρηστών; Σχεδιάζετε να επαναλάβετε αυτήν την προσφορά;
Στην πραγματικότητα η προσφορά ισχύει ακόμα και θα συνεχιστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Έτσι οποιοσδήποτε χρήστης Viber επιθυμεί να πραγματοποιεί κλήσεις προς ελληνικούς αριθμούς μπορεί ακόμα να εκμεταλλευτεί την προσφορά. Ο λόγος που επιλέξαμε την Ελλάδα για αυτήν την προσφορά είναι γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους χρήστες στην Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες της διασποράς, να χρησιμοποιούν το Viber για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έχουμε επίσης εντοπίσει ότι υπάρχει ακόμα ένας αριθμός ατόμων στη χώρα που δε χρησιμοποιούν smartphones και έτσι θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους χρήστες Viber να καλούν οποιονδήποτε, οπουδήποτε εντελώς δωρεάν.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τον κόσμο σε διεθνές επίπεδο είναι το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας. Ποια μέτρα λαμβάνει η Viber για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της;
H προστασία προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη Viber. Κρυπτογραφούμε όλες τις επικοινωνίες, είτε είναι γραπτά μηνύματα, είτε κλήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχουμε κάνει πολλούς ελέγχους οι οποίοι έχουν δείξει ότι η ασφάλεια που εφαρμόζουμε είναι υψηλού επιπέδου. Επιπρόσθετα, δεν «σκανάρουμε» κανένα μέρος των προσωπικών επικοινωνιών των χρηστών και δεν το χρησιμοποιούμε για κανένα άλλο σκοπό, όπως συμβαίνει με άλλες υπηρεσίες της αγοράς. Επιπλέον έχουμε εισάγει μέτρα για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια , όπως μοναδικά «κλειδιά», αποκλειστικά για τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι χρήστες, ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να πιστοποιεί συσκευές και έτσι να ειδοποιείται αν ο συνομιλητής του αλλάξει συσκευή τηλεφώνου. Αυτό αποδυναμώνει το «χακάρισμα» των λογαριασμών και των συσκευών ως απειλή. Και συνεχίζουμε να προσφέρουμε νέες υπηρεσίες , όπως τη δυνατότητα διαγραφής μηνύματος που ήδη έχει σταλεί ή κρυφής συνομιλίας. Επενδύουμε συνεχώς σε αυτόν το τομέα και παρατηρούμε ότι και οι χρήστες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το θέμα αυτό.

Υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των chatbots όπως συνέβη στην περίπτωση του messenger από το facebook και του Hallo της Google;
Ερευνούμε διάφορες ευκαιρίες για επέκταση και σίγουρα αυτό είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο και πιθανόν θα έχουμε περισσότερα να ανακοινώσουμε τους επόμενες μήνες .

Ποια είναι τα περιθώρια επέκτασης των υπηρεσιών marketing (και φυσικά των εσόδων) σε εφαρμογές messaging όπως το Viber;
Η ναυαρχίδα μας όσον αφορά τα προϊόντα μας στη Viber είναι τα χορηγούμενα πακέτα αυτοκόλλητων. Έχουμε με επιτυχία ανοίξει τη νέα μας πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα σε brands και άλλους οργανισμούς να δημοσιεύουν αυτοκόλλητα δικού τους σχεδιασμού και concept. Η ανταπόκριση των χρηστών αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας σε αυτό είναι πολύ θετική.

Πρόσφατα το Snapchat ανακοίνωσε τη δημιουργία hardware με ειδικά γυαλιά. Θα ήταν στα μελλοντικά σας σχέδια η δική σας επέκταση στο χώρο των hardware;
Προς το παρόν δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτό το πεδίο. Θα έλεγα ότι προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο κομμάτι που έχουμε πλούσια εμπειρία και να κάνουμε τις υπηρεσίες ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και φωνητικών κλήσεων καλύτερες για τους χρήστες μας.

Ποιες είναι οι πιο δυνατές αγορές σας και σε ποιες νέες αγορές στοχεύετε να εισέλθετε;
Παρατηρούμε πολύ σημαντική ανάπτυξη σε κάποιες αγορές στη Δυτική Ευρώπη, βλέπουμε όμως και πολύ υψηλό επίπεδο διείσδυσης στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, στη Ρωσία , τη Τσεχία. Αλλά σημαντική πρόοδο σημειώνουμε και σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Συμπερασματικά είμαστε σε μια περίοδο ανάπτυξης στη διεθνή αγορά.

Πώς έκλεισε το τρέχον έτος και ποιοι είναι οι οικονομικοί στόχοι για το 2017;
Καθώς η Viber είναι μέλος μιας πολύ μεγαλύτερης εταιρείας και ειδικότερα της Rakuten, της μεγαλύτερης εταιρείας internet στην Ιαπωνία δεν αποκαλύπτουμε τις οικονομικές μας βλέψεις και τους επιμέρους στόχους μας γύρω από αυτό το θέμα. Ωστόσο διευρύνουμε τα σχέδια μας για περαιτέρω επενδύσεις και επέκταση των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών μας βασιζόμενοι στα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς.

Ποιες νέες υπηρεσίες να περιμένουν οι χρήστες του Viber στο εγγύς μέλλον; Υπάρχουν στα «σκαριά» επενδυτικά έργα ή σκέψεις για συνέργειες με άλλες εταιρείες του κλάδου;
Αναζητούμε στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες του τραπεζικού κλάδου, παροχής οικονομικών υπηρεσιών, τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης καθώς και e-commerce και άλλες πλατφόρμες. Με δεδομένο αυτό προσπαθούμε όχι μόνο να έρθουμε σε επαφή μαζί τους αλλά και να τους προτείνουμε καινοτόμες μεθόδους προβολής και επικοινωνίας με τους χρήστες του Viber . Θα υπάρχουν και υπηρεσίες στην Ελλάδα που θα επωφεληθούν από αυτό το project.

Διαβάστε ακόμη:

Aποκλειστική προσφορά της Viber για την Ελλάδα