Απώλειες άνω των 260 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Meta από την πώληση της Giphy

Απώλειες άνω των 260 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Meta από την πώληση της Giphy
Meta Platforms Inc. logo is pictured through a magnifying glass in this illustrative photo taken in Kyiv on 29 October, 2021. Facebook renames itself to new company brand Meta, Chief of Facebook Mark Zuckerberg said on 28 October 2021. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εξαγορά των 315 εκατ. δολαρίων το 2021 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook υπέστη ζημίες άνω των 260 εκατ. δολαρίων από τη Giphy, αφότου πούλησε τη μηχανή αναζήτησης gif στην υπηρεσία στοκ εικόνων Shutterstock για 53 εκατ. δολάρια. Η αρχική συμφωνία εξαγοράς της Giphy από τη Meta είχε μπλοκαριστεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Meta ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι πουλάει την Giphy, την επιχείρηση που απέκτησε τον Νοέμβριο του 2021 έναντι περίπου 315 εκατ. δολαρίων. Το 2022, εμποδίστηκε να ολοκληρώσει την αγορά από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών.

Η Shutterstock πληρώνει μετρητά για την εξαγορά, η οποία συνοδεύεται από συμφωνία για τη διασφάλιση της συνεχούς πρόσβασης στις πλατφόρμες της Meta, καθώς και στην υπάρχουσα βάση χρηστών της Giphy, η οποία έρχεται απευθείας στον ιστότοπο και μέσω ενσωματώσεων με άλλες εφαρμογές που προσφέρουν μηχανές αναζήτησης κινούμενων gif.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shutterstock, Paul Hennessy, δήλωσε ότι η εξαγορά είναι «ένα συναρπαστικό επόμενο βήμα στο ταξίδι της Shutterstock ως μια end-to-end δημιουργική πλατφόρμα. Μέσω της εξαγοράς της Giphy, επεκτείνουμε τα σημεία επαφής με το κοινό μας πέρα από τις κυρίως επαγγελματικές περιπτώσεις χρήσης του μάρκετινγκ και της διαφήμισης».

Και ο CEO προσέθεσε: «Η Giphy δίνει τη δυνατότητα στους καθημερινούς χρήστες να εκφράζονται με αξιομνημόνευτους τρόπους με περιεχόμενο gif και αυτοκόλλητα, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα brands να συμμετέχουν σε αυτές τις περιστασιακές συζητήσεις».

Όπως παρατηρεί ο Guardian, η εξαγορά της μηχανής αναζήτησης gif από τη Meta είχε γίνει με σημαντική έκπτωση από την ανώτατη αποτίμηση της εταιρείας, περίπου 600 εκατ. δολάρια το 2016, γεγονός που αντικατοπτρίζει το μειωμένο ενδιαφέρον για τα κινούμενα gifs ως μέθοδο αυτοέκφρασης στο διαδίκτυο.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς η Meta έκανε μια ύστατη έκκληση στην Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια αναγκαστική πώληση, η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα gifs «έχουν βγει από τη μόδα ως μορφή περιεχομένου, με τους νεότερους χρήστες ιδίως να περιγράφουν τα gifs ως ‘για τους boomers’ και ‘cringe’».

Ακόμη και η Shutterstock αποδέχθηκε ότι η εξαγορά της Giphy είναι απίθανο να αποδειχθεί επαναστατική βραχυπρόθεσμα. «Η Giphy αναμένεται να προσθέσει ελάχιστα έσοδα το 2023, ενώ οι εστιασμένες προσπάθειες εμπορικής εκμετάλλευσης θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 2024», δήλωσε η εταιρεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: