«Έτος αποτελεσματικότητας» για Meta, με απροσδόκητη αύξηση στα έσοδα

«Έτος αποτελεσματικότητας» για Meta, με απροσδόκητη αύξηση στα έσοδα
France, Perigueux, 2022-11-09. Illustrative photography of the META company, created by Mark Zuckerberg. Photograph by Romain Longieras / Hans Lucas. France, Perigueux, 2022-11-09. Photographie d illustration de la societe META, cree par Mark Zuckerberg. Photographie de Romain Longieras / Hans Lucas. (Photo by Romain Longieras / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η μητρική του Facebook, Meta, επέστρεψε… το α’ τρίμηνο του 2023

Η μητρική του Facebook, Meta, επέστρεψε… με απροσδόκητη αύξηση στα έσοδα, μετά από τρία τρίμηνα πτώσης, ενώ προσπαθεί να διεισδύσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp πρόσθεσε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της μετασυνεδριακά, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου, που έδειξαν σημάδια ανάκαμψης στη διαφημιστική της δραστηριότητα. 

Ειδικότερα, τα έσοδα τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 αυξήθηκαν κατά 3% από πέρυσι ,στα 28,6 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, που προέβλεπαν ελαφρά πτώση. 

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε ανακοινώσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένων της ισοπέδωσης της δομής διαχείρισης και των απολύσεων περίπου 20.000 υπαλλήλων, σε αυτό που ο Ζούκερμπεργκ ονόμασε «έτος αποτελεσματικότητας». «Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά πέρυσι, η επιχείρησή μας δεν απέδιδε τόσο καλά όσο ήθελα», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Αλλά τώρα κάνουμε όλο και περισσότερο αυτή τη δουλειά από θέση ισχύος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η ανάπτυξη της υποδομής τεχνητής νοημοσύνης της Meta ήταν ο «κύριος μοχλός» της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών τα τελευταία χρόνια.

Παρά την εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Ζούκερμπεργκ επανέλαβε τη δέσμευσή του να δημιουργήσει ένα ψηφιακό περιβάλλον γεμάτο άβαταρ, αγνοώντας «το αφήγημα» ότι η εταιρεία απομακρύνεται από το Metaverse. «Θέλω απλώς να πω εκ των προτέρων, αυτό δεν είναι ακριβές». 

Σημειώνεται πως η Meta, όπως και άλλες τεχνολογικές εταιρείες στη Silicon Valley, χτυπήθηκε από τις πληθωριστικές πιέσεις και την επιδείνωση του μακροοικονομικού τοπίου. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές Google και Microsoft έδειξαν παρόμοια ανθεκτικότητα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τριμήνου χρήσης, κατευνάζοντας τους φόβους για επιβράδυνση του τεχνολογικού τομέα.

Ειδικότερα, η Meta προσάρμοσε ελαφρώς το guidance για τα έξοδα το 2023, , από ένα εύρος 86-92 δισεκατομμυρίων δολαρίων προηγουμένως, σε 86-90 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες, παρέμειναν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο — μεταξύ 30 δισ. – 33 δισ. δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την αλλη, τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 24%, στα 5,7 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δε αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία από τις εφαρμογές της Meta αυξήθηκε κατά 5%, σε κάτι περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια. 

«Η χρονιά της αποτελεσματικότητας ξεκινάει πιο δυνατά από το αναμενόμενο για τη Meta», δήλωσε η αναλύτρια του Insider Intelligence, Debra Aho Williamson. «Αλλά η Meta δεν έχει την πολυτέλεια να καθίσει ακίνητη σε αυτό το περιβάλλον. Πρέπει να επιτύχει τη στόχευσή της για τον διαφημιστικό τομέα μετά το πλήγμα που υπέστη από την Apple λόγω πολιτικών απορρήτου, να ανταγωνιστεί το TikTok και να κρατήσει τα ταλέντα της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: