Απομακρύνεται το σενάριο για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου – O «μαύρος» Νοέμβριος της πανδημίας

Απομακρύνεται το σενάριο για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου – O «μαύρος» Νοέμβριος της πανδημίας
Ένας άνδρας περπατά στο έρημο από κόσμο Μοναστηράκι, Αθήνα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Τα κομμωτήρια εξαιρούνται για σήμερα και αύριο από τα μέτρα περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τίθενται σε αναστολή. Καθολικό lockdown έχει τεθεί από σήμερα και για τρεις εβδομάδες σε ισχύ ως μέτρο περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η χώρα, καθώς παρά τα μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δυο ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Μόλις χθες Σάββατο (21/11) η χώρα μας κατέγραψε 108 νεκρούς σε ένα 24ωρο, ενώ οι διασωληνώσεις έφτασαν τις 522.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αναμενόμενη μετά την εκτίναξη των μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο «μαύρος» Νοέμβριος της πανδημίας

Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.646 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Μέσα σε 21 ημέρες τον «μαύρο» Νοέμβριο, χάθηκαν σχεδόν 900 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 700 πέθαναν τις δύο εβδομάδες, όπου η χώρα έχει μπει σε καραντίνα.

Περισσότερα από 90 χιλιάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, με τα περίπου 36 χιλιάδες εξ αυτών να έχουν εντοπιστεί στις 15 ημέρες της καθολικής απαγόρευσης.

Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την επιθετικότητα του δεύτερου κύματος είναι ότι με περίπου 300 χιλιάδες τεστ που έχουν γίνει το ποσοστό θετικότητας είναι στο 10% δηλαδή 1 στους 10 που έκανε τεστ βρέθηκε με κοροναϊό.

Το lockdown είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο, είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση για το ζήτημα της άρσης του lockdown. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.