Αποπληρώθηκε η δόση των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ

Αποπληρώθηκε η δόση των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ

Μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM, η Αθήνα προχώρησε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς την ΕΚΤ.

Το πρωί της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν της εκταμίευσης δόσης ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM.

Βάσει των συμφωνηθέντων, η πρώτη δόση του δανείου ανέρχεται στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα δέκα δισεκατομμύρια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τρία δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευτούν μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Από το συνολικό ποσό των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 12,7 δισ. προορίζονται για τις ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους. Ειδικότερα:

-7 δισεκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του λεγόμενου δανείου-γέφυρα

-3,4 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ

-2,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την εξυπηρέτηση άλλων δανείων.

Παράλληλα, ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προορίζεται για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και repos, ενώ ποσό 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος.

Διαβάστε επίσης: Σήμερα η πρώτη εκταμίευση από τον ESM