Απόστολος Ταμβακάκης στο CEO Initiative 2021: Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βγουν οι νέες Δέλτα και Chipita

Απόστολος Ταμβακάκης στο CEO Initiative 2021: Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βγουν οι νέες Δέλτα και Chipita
Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος & Managing Partner, EOS Capital Partners (αριστερά), Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece, Co-Chair CEO Initiative (δεξιά).
Οι δυνατότητες των συγχωνεύσεων και η προοπτική της δημιουργίας των επόμενων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συγχωνευθούν, τόνισε κατά την παρουσία του στο CEO Initiative 2021 ο Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρο & Managing Partner, EOS Capital Partners, σε συζήτηση με τον Editor in Chief του Fortune Greece, Τάσο Ζάχο. Όπως, μάλιστα, τόνισε “από τις συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να βγουν οι νέες Δέλτα και Chipita”.

Πολλά private equities έχουν πάει πολύ καλά στο οικοσύστημα των ελληνικών private equities, που διαχειρίζεται 1,3 δις ευρώ περίπου, όπως είπε ο κ. Ταμβακάκης. Απαντώντας σε ερώτημα για τις επενδύσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: “και εμείς κάνουμε συνεργασίες. Μοιράζεις το ρίσκο και βρίσκεις και εταίρο για να «σηκώσεις» την επένδυση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν κυρίως χρήματα αλλά δεν είναι μόνο αυτά”. Επίσης τόνισε την ανάγκη υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, με τον private equity investor να προσφέρει κατεύθυνση σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Επίσης, όπως εξήγησε, η εταιρεία αποκτά τιμή κι επιπλέον το πιο σημαντικό είναι ότι ένα private equity αφήνει τον επιχειρηματία να κάνει πράξη αυτό που ονειρεύεται.

Μιλώντας για το πρόσφατο deal της Cosmos Sport είπε ότι είναι μία από τις 500 επιχειρήσεις που είχε ανιχνεύσει η εταιρεία του. “Είχαμε κατέβει στην Κρήτη με μια συνεργάτιδα και είδαμε και την Cosmos Sport. Είδαμε τρία αδέρφια, ο μεγαλύτερος 42 ετών, ο μικρότερος 35-36. Είδαμε μια δυναμική στην εταιρεία. Τα παιδιά είχαν άποψη για τη συγκεκριμένη αγορά. Και το 40% των πωλήσεών τους ήταν στο eshop πριν από τον κορονοϊό… Αποφασίσαμε να μπούμε παρόλο που το retail δεν είναι εύκολος κλάδος. Συμφωνήσαμε απόλυτα μεταξύ μας, μπήκαμε με επιθετική διάθεση, αυξήσαμε κατά πολύ το μετοχικό τους κεφάλαιο”.

Ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η εταιρεία εμφάνισε διπλασιασμό τζίρου και τριπλασιασμό EBITDA την περίοδο της επένδυσης που είχε κάνει νωρίτερα η EOS. Η επιτυχία προκάλεσε αίσθηση στην αγορά και προσκάλεσε δύο ξένους οίκους. Η μία από αυτές ήταν η JD η οποία και προχώρησε στην εξαγορά.

Εξήγησε επίσης ότι συνήθως τα private equities μένουν 5 με 8 χρόνια στην επένδυση. “Η ιδέα είναι να βάλεις λεφτά, να επενδύσεις σωστά, να μεγαλώσει η υπεραξία της πολύ γρήγορα”. Μιλώντας για το Ταμείο Ανάπτυξης, σημείωσε ότι θα αλλάξει τα πράγματα και όλο το σύστημα θα περάσει μέσα από τις τράπεζες ενώ αναφερόμενος στο πρόβλημα της χώρας, είπε ότι αυτό που λείπει, είναι τα ίδια κεφάλαια, το equity. Αυτό δημιουργεί συνθήκες ώστε τα private equities να βοηθήσουν τις εταιρείες να σηκώσουν τα δάνεια. Οι τράπεζες για να δώσουν δάνεια θέλουν ίδια κεφάλαια, κι αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα ελληνικά private equities. “Ξέρουν καλύτερα την αγορά από τους ξένους. Όλο αυτό θα βοηθήσει”, είπε χαρακτηριστικά.