Και η έδρα της Κομισιόν πιθανός στόχος των τζιχαντιστών

Και η έδρα της Κομισιόν πιθανός στόχος των τζιχαντιστών

Φανατικοί ισλαμιστές σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στο μέγαρο της Ευρ. Επιτροπής στις Βρυξέλλες. 

Όπως αναφέρει το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS πρόκειται για τζιχαντιστές που συνελήφθησαν στο Βέλγιο και οι οποίοι προετοίμαζαν επιθέσεις σε διάφορα κτήρια, μεταξύ αυτών και στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λίγο πριν, η βελγική εφημερίδα L’Echo είχε γράψει ότι οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν αποτρέψει επιθέσεις τζιχαντιστών που είχαν επιστρέψει από τη Συρία. «Ένας από τους στόχους ήταν το μέγαρο της Κομισιόν» μετέδωσε το NOS, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη πηγή. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τουλάχιστον δύο από τους συλληφθέντες ισλαμιστές στο Βέλγιο είναι κάτοικοι της Χάγης.

Πρότυπο, η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο

«Συγκεκριμένοι επίτροποι δεν ήταν στο στόχαστρο των τζιχαντιστών» διευκρινίζει το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι οι σχεδιαζόμενες επιθέσεις ήταν στο πρότυπο της πρόσφατης ένοπλης επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Ο δράστης, ένας 29χρονος Γαλλοαλγερινός που συνελήφθη και κρατείται είχε πολεμήσει πριν από έναν χρόνο στο πλευρό των τζιχαντιστών στην Συρία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Επιτροπή είναι ενημερωμένη για τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά όχι για συγκεκριμένα σχέδια. «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέτρα που θα λάβουν οι εθνικές Αρχές», είπε ο εκπρόσωπος. Η βελγική δικαιοσύνη αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ενδείξεις για επιθέσεις στο Βατικανό

Την ίδια ώρα η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero αναφέρει ότι οι ιταλικές αρχές έχουν ενδείξεις για σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βατικανό. Η εφημερίδα επικαλείται ξένη μυστική υπηρεσία που φέρεται να υπέκλεψε συνομιλία δύο αραβοφώνων οι οποίοι μιλούσαν για μια θεαματική ενέργεια την Τετάρτη στο Βατικανό. Οι ιταλικές Αρχές ενημερώθηκαν για την υπόθεση την περασμένη εβδομάδα και διαπίστωσαν ότι ο ένας από τους άνδρες της συνομιλίας είχε επισκεφθεί την Ιταλία πριν από οκτώ μήνες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, σε όλα τα ξενοδοχεία στο Βατικανό ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ειδικές δυνάμεις με εκπαιδευμένους σκύλους ενισχύουν την ιταλική αστυνομία κατά τη διενέργεια ελέγχων.

Πηγή: Deutsche Welle