Apple και Samsung θύματα των «τρολ πατέντων»

Apple και Samsung θύματα των «τρολ πατέντων»

Η Samsung και η Apple ήταν οι δύο κύριοι στόχοι των αγωγών για παραβίαση πατεντών στις ΗΠΑ.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Οι δυο πιο δημοφιλείς κατασκευαστές τηλεφώνων στις ΗΠΑ, η Apple και η Samsung, γίνονται αποδέκτες δεκάδων αγωγών από τα λεγόμενα «τρολ πατεντών», που είναι εικονικές εταιρείες οι οποίες δεν παράγουν προϊόντα.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας νέας έκθεσης για τις τάσεις που κυριαρχούν στο πεδίο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, που συνέγραψε η εταιρεία ερευνών Lex Machina.

Συγκεκριμένα, η Samsung (με 64 υποθέσεις) ξεπέρασε την Apple (57 υποθέσεις) ως ο εναγόμενος με τις περισσότερες αγωγές στην …πλάτη του. Άλλοι δημοφιλείς στόχοι περιλαμβάνουν την Amazon (47 υποθέσεις), την HP (36 υποθέσεις) και την Dell (33 υποθέσεις).

Οι βασικοί ενάγοντες είναι εταιρείες-βιτρίνες (γνωστές και ως τρολ πατεντών), όπως η eDekka LLC και η Data Carriers LLC, οι οποίες υπέβαλλαν 101 και 85 αγωγές αντίστοιχα.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους παρακολουθούν τη συζήτηση γύρω από την πολιτική πατεντών στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο έχει προτείνει πολλαπλά μέτρα για να περιορίσει το ρόλο των τρολ πατεντών, αλλά δεν έχει θεσπίσει κανέναν νέο νόμο από το 2011 μέχρι σήμερα.

Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει εδώ και χρόνια αντιμετωπίσει τα τρολ πατεντών ως ένα είδος φορολόγησης. Τουλάχιστον, είναι παρηγορητικό το γεγονός ότι ο αριθμός των αγωγών δεν αυξήθηκε σημαντικά από το 2014, ενώ μειώθηκε από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο. Ο λόγος; Μια αλλαγή στη διαδικασία υποβολής της αγωγής, η οποία απαιτεί απ’ τον ενάγοντα να καταθέσει συγκεκριμένους ισχυρισμούς αντί να βασιστεί απλώς στη συμπλήρωση ενός γενικού νομικού εγγράφου.

Και πάλι, όμως, τα τρολ πατεντών παραμένουν ένα σοβαρό πρόβλημα για τις εταιρείες τεχνολογίας. Τον προηγούμενο μήνα, π.χ., ένα δικαστήριο του Τέξας αποφάσισε ότι η Apple πρέπει να πληρώσει 625 εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση πατεντών. Ακόμα και για μια γιγαντιαία εταιρεία σαν την Apple, ένα τέτοιο ποσό είναι μεγάλο.