Απτόητη η γερμανική «μηχανή» και το 2015

Απτόητη η γερμανική «μηχανή» και το 2015
epa05024187 German Chancellor delivers a statement about the attacks in France, Berlin, Germany, 14 November 2015. At least 120 people have been killed in a series of attacks in Paris on 13 November, according to French officials. EPA/KAY NIETFELD Photo:

Πλεόνασμα κατέγραψε η Γερμανία και για το 2015.

Η γερμανική οικονομία παραμένει η μοναδική στην Ευρωζώνη που καταγράφει συνεχή ανάπτυξη μεσούσης της οικονομικής κρίσης, καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 1,5% το 2015. Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ βοήθησαν τη γερμανική οικονομία να αψηφήσει τις αντιξοότητες.

Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν πως μπορεί οι φετινές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας να είναι οι καλύτερες δυνατές, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει «χτυπήσει» πολύ τον σημαντικό τομέα των εξαγωγών της Γερμανίας.

Ένα ενθαρρυντικό σημάδι είναι ότι η εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε από το εξωτερικό εμπόριο, την κύρια πηγή ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα επίπεδα απασχόλησης και τα πολύ χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τελικά τους καταναλωτές να δαπανήσουν το εισόδημά τους.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε σε εποχιακή βάση σε ποσοστό 1,9%, , συμβάλλοντας τα δύο τρίτα του συνόλου της αύξησης που κατεγράφη. Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος της φιλοξενίας περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών και προσφύγων.

Παρόλα αυτά, η χώρα κατέγραψε πλεόνασμα προϋπολογισμού για δεύτερη συνεχή χρονιά, ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ή αλλιώς 0,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του μεταναστευτικού ρεύματος, αντί να αποπληρώσει το χρέος της, όπως προβλεπόταν αρχικά.